Yol ve köprü inşaatlarını görünce insan, bundan yirmi sene sonrasının makinalarının nasıl olabileceğini az çok tahmin edebiliyor.

Her geçen gün insanoğlu makinalara yeni yetenekler yüklerken aynı zamanda gücünü de sürekli artırıyor. Elbette yetenek ve gücün birlikte gelişmesiyle dev makinalar karşımıza çıkıveriyor. Alan ve zaman kullanımını daha yoğun hale getiren bu felsefe yakın gelecekte insanı da boğacağa benziyor.

Eski yollara, halen bozulmamış kısımlarına veya halen kullanılan eski yollara bakınca, arazide tesviye eğrilerini takip ettiğini görürüz. Hatta bu yolları alaya almak için de insanımız, eşeği salmışlar, izinden yol yapmışlar diye bir ifade kullanır. Gerçekten hayvanlar içinde tesviye eğrilerini, arazi düzlemini en iyi kullanan hayvan eşektir. Normal bir tepede yürütseniz, eğime paralel bir yol bulup yürür. Dolayısıyla eşeğin yürüyüp, peşinden yol yapılan yerlerde dönemeç çoktur. Hatta bu dönemeçlerde hızlı şoförler, dönerken arka plakayı okurlar.

Japonlar düştüğünde kalkabilen robotu yaptılar. Şarkıcıyla düet yapan robot da yapıldı. Şimdi robotlar, yapay zekayla birlikte düşünebilme yeteneğine de kavuşturuluyor. Ev işleri hızla otomasyona geçiyor. Fırınlar istediğin zaman yemeği pişiriyor. Diğer makinalar da istediğin zaman çalışıyor, istediğin zaman duruyor, hepsi programlı. Hal böyle olunca insanın konforu için bütün donanımları adım adım yerine getiriliyor.

Bilişim sektörü, makine gücü ve kapasite artırımı konusunda dünyanın en ileri sektörü durumunda. Hemen her türlü donanımı bir bilgisayarın veya cep telefonunun üzerinde görebiliyorsunuz. Bankacılık başta olmak üzere alışverişin tamamını cep telefonundan halledebiliyorsunuz. Araçların sevk ve idaresinde yararlanılan novigasyon cihazları araçtaki diğer işlemlerde de kullanılmaya başladı. Çok kısa bir zaman içinde çiftçilerimiz sobanın başında kestane kavururken traktörüne tarlasını sürüp ektirebilecek.

Bundan yirmi yıl önce, uzaktan kumanda ile arabaları açıp kapatabildiğimiz, küçük bir müdahale ile çalıştırabildiğimiz aletler vardı. Bilgisayarla birlikte onlar da yeniçağa bütün güçleriyle giriverdiler.

Makinaların kapasitesini artırmak için yapılan çalışmalar, aslında daha çok iş yapmak felsefesine çok fazla odaklı değil. Değişen ihtiyaçlara cevap verebilmek yönünde bir değişimle, güç ve kapasite potansiyeli değiştirilmekte ve geliştirilmektedir.

Traktörün tarlada yaptığı iş, çektiği pulluk sayısı elbette önemlidir. Ama kabini ve kliması, hatta müzik sistemi varsa daha iyidir. Bunun dışında yeni donanımları olması üreticimizin tercihine mazhar olabilecek mi? Elbette. Dümenleme sistemleri başta olmak üzere yeni donanımları hızla yükleniyor. Peki, burada tarla sürmeden öte makinayı tercih ettiren unsurlar mı daha önemlidir? Elbette hayır. Ancak ticari üretim felsefesi satmayı öne alıyorsa, donanımlarını ve yeteneklerini artırmak zorundadır.

Eskiden yol yapılırken, dinamit patlatmak çok yaygındı. Günümüz dozerlerinin çoğu dinamite ihtiyaç duyurmadan, dağ demeden tepe demeden her türlü hafriyatı yapabiliyor. Yetenekleri daha da ileri götürülmüş.

Makinaların en önemli özelliklerinden biri, insan hatalarını en aza indiriyor. Haliyle insanı sürekli azaltıyor. Yakın gelecekte işsizliğin baş sorumlusu olacak gibi görünüyor.