.


Bilişim teknolojileri gençlerin istihdamı için önemli potansiyel oluşturuyor. İleri teknoloji uygulamaları için oluşan talepler hızla büyüyor. Bilişim Teknolojileri uygulayıcılarının sayısının 2015 yılında AB ülkelerinde 8 milyon iken 2020'de 8,7 milyona çıkması tahmin ediliyor. Ancak bu konudaki eğitimin yetersizliği açığın kapanmasına yetmiyor. Halihazırda sektörde teknisyen fazlalığı da bundan kaynaklanıyor. Sektöre halen yılda 240 bin civarında bilişim uzmanı dahil oluyor. Ayrıca resmi anlamda diploması uygun olmayan, sadece beceri eğitimi almış 100 bin kişi bu sektörde iş buluyor.
Bilişim teknolojileri uygulamaları için diploma sahibi personel sayısının azlığı önemli sorun olarak görünüyor. Bu nedenle, sürekli eğiti ve yaşam boyu eğitim sistemleri içinde sektöre eleman kazandırılmaya çalışılıyor.
AB ülkelerinde bilişim teknolojileri uygulamaları alanında 2020 ve sonrası için stratejik öncelikler altında harekete geçme planları yapılıyor.
Avrupa'nın rekabetçiliğini ve yenilikçi kapasitesini geliştirmek için teknolojik inovasyonu sağlamak için ileri teknoloji becerilerinin artırılması gerekiyor. Modern ekonomi, yeni iş modelleri tasarlama ve değer yaratma alanında yeni teknolojilerden en iyi şekilde yararlanma fırsatlarını yakalama becerisine sahip bireylerin yetiştirilmesi önem taşıyor.
AB’de yaklaşık 800.000 bilişim teknolojileri alanında 800 bin lider bulunuyor. Geri kalanı uygulayıcı olarak çalışıyor. 2025 yılına kadar benzer statüde 450 bin lidere ihtiyaç olacağı tahmin ediliyor.
Avrupa Birliği ülkelerinde bilişim teknolojilerinin uygulama alanlarında uzman ve lider açığının kapatılması için Yazılım Üniversitelerinin kurulması planlanıyor. Ayrıca teknik üniversitelerin bütün bölümlerinde program geliştirme, dijital yetenekleri artırma konusunda yeni müfredat programlarının oluşturulması için yoğun çalışmalar yapılıyor.
Belirli alanlara odaklı ileri teknoloji uygulamaları için liderlik kursları açılarak gelecekteki oluşacak e-lider açığının kapatılmasına çalışılıyor.
Bilgisayar mühendisliği geleceğin meslekleri arasında yer alıyor. İnteraktif işlemlerin güvenliği ve geliştirilmesi alanında çok önemli istihdam potansiyeli bulunuyor. Bankacılık hizmetlerinde bilgisayar mühendis ve teknikerlerine oldukça fazla ihtiyaç duyuluyor.
Bilişim becerileri bilgisayar mühendisliğinden farklı değerlendirilmekle birlikte, aynı meslek koridorundan gelenler çoğunluğu oluşturuyor. Bununla birlikte, mühendislik veya farklı alanlarda yetişmiş gençlerin bilişim alt yapılarının geliştirilmesi önem arz ediyor.
Müfredat programlarının yetersizliği, bilişim becerileri güçlü personel açığını sürekli büyütüyor. Hâlihazırda pazarlama ve bankacılık hizmetlerinde hızla gelişen bilişim uygulamaları yakın gelecekte tüm sektörlerde yerini alacak gibi görünüyor.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinin ortağı olduğu ve Avrupa Birliği tarafından desteklenen ‘Inspiring Youth Work for a Better Tomorrow’ konulu projenin ilk toplantısında önemli konular tartışıldı. Projede Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesiyle birlikte Bulgaristan, Gürcistan ve Çek Cumhuriyeti’nden araştırma ve yayım örgütleri yer alıyor. Akıllı bilişim teknolojilerini ve gençlerin bu alanda yoğun eğitimlerini ele alan projede, proje konusunun genç işsizler için önemli bir iş alanı olduğu ve gençlerin bu alanda eğitilmelerinin önemli olduğu ifade ediliyor.
Hemen herkes fark etmiştir. İnternetten alışveriş yapacağınız zaman uygulamanın indirilmesi teklif ediliyor. Artık sahada olmanın başka yolu kalmadı. Bilişim becerilerini artırabilen gençler daha kolay iş bulacak.