.
Komşu Yunanistan’da arıcılık efsane görünüyor. Zaten her bir şeylerini abartırlar ya. Arıcılıkları da abartılı gibi görünse de, gerçek tarafları daha fazla. En azından bize göre kişi başı iki kat daha fazla bal tüketiyorlar. Bir arıcılık dergisinde yer alan habere göre, güzel arıcılık yapıyorlar.
Yunanistan'da istatistiklere göre arıcılar daha uzun yaşıyorlar. Tarihi kayıtlara göre Yunanistan'ın ilk arıcısı, yarı tanrı olarak kabul edilen Aristaeus'dur.
Mitoloji bir yana, arıcılık, Hititlere ait kayıtlara göre Yunanistan’a M.Ö. 1500 yılı civarlarında Yunanistan'a gelmiş. Atina'da, arkeologlar, genellikle çocuklar için tabut olarak kullanılan M.Ö. 400 yılına ait çanak çömleklerden yapılmış silindirik kovanları bulmuşlar.
Bugün, bir Yunan yılda yaklaşık 3.6 kilo bal tüketiyor. Bu miktar, Avrupa Birliği ülkelerindeki insanların tükettiğinin iki katından fazla.
2013 yılında yapılan bir araştırmaya göre Yunanistan, kilometrekareye 11.4 kovanla en yoğun arı varlığına sahip ülke. Ülke ayrıca dünyanın en iyi ballarından bazılarını üretmektedir. 2019 yılında Londra’da yapılan yarışmada, 17 Yunanlı arıcı ödül aldı.
ABD'de arı kayıpları bütün dünyayı kaygı içinde bırakırken, Yunanistan’da kayıp olmadığı gibi, bal üretimi istikrarlı bir şekilde devam ediyor.
Aslında, Yunan bilim adamları, on iki Yunan Tanrısının efsanevi evi olan Olimpos Dağındaki arı kovanlarından antibakteriyel, antioksidan ve anti-kanser özellikleri içeren dünyanın en güçlüleri arasında yer alan birkaç çeşit bal ürettiğini keşfetmişler.
Bugün, Yunan ekonomisi yıllarca süren borç krizi içinde yüzerken, işsizlik % 18 gibi rekor kırarken, arıcılık hızla gelişiyor.
Bu ülkenin neden bu kadar başarılı arı ve arıcıya sahip olduğunu ve onların neden dünyadaki en lezzetli, güçlü ve sağlıklı ballarını araştırmak üzere gelen gezginler, şaşırıp kalıyorlar.
Yarımadalar ve adalar, kurak dağlar ve yemyeşil ormanlardan oluşan bir ülke olan Yunanistan’da biyolojik çeşitlilik korunmaya çalışılıyor. İklimsel çeşitlilik aynı zamanda bitki çeşitliliğini artırıyor. Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesine göre, Yunanistan, endemik bitki türleri yönünden de çok zengindir. Ülkenin 5.700 bitki türünün yaklaşık dörtte biri Yunanistan'a özgüdür. Ayrıca, ülkenin kuru yaz sıcağı ve göreceli yağış eksikliği, kekik, güve otu ve adaçayı gibi bitki türlerinin daha yaygın olmasını destekler.
Yunanistan'ın Sakız Adası'ndaki bir kekik türünün en güçlü antibakteriyel madde olan karvakrola sahip olduğu tespit edildi. Kekik balının da antibakteriyel özellikleri bu aynı kökenden geliyor olabilir.
Yunanlılar çok bal tüketiyor. Kişi başına tüketim 4 kilograma doğru gidiyor. Yine de özel ballarını yurtdışına ihraç ediyorlar. Yunanistan’da yıllardır sürüp giden ekonomik sıkıntılar ve işsizlik bir tek arıcıları etkilemiyor. Arıcılık stresi de yok ediyor demek ki.