.
Bankalar arası Kart Merkezi müdürü kartlı ödemelerin yaygınlaştığını, 2019’da kredi kartıyla yapılan ödemelerin 1 trilyon lirayı göğüsleyeceğini adeta müjdeler gibi ifade etti.
Kredi kartı kullanımında Türkiye, 2015 yılında ele geçirdiği Avrupa birinciliğini kimseye kaptırmıyor. Ekonomi böyle giderse uzun süre zirvedeki yerini koruyacak gibi görünüyor.
Çünkü kredi kartı kullanımı toplumsal refah artışına önemli katkılar sağlıyormuş.
2018 yılında %21 büyüyen kredi kartıyla ödeme bütçesi 2019 yılında da benzer şekilde %20’lik bir artış gösterecek gibi.
Türkiye’nin nüfusu yaklaşık 82 milyon. Bu nüfusun % 60’ı kredi kartı kullanma erkine ve salahiyetine sahip durumda. Yaklaşık 50 milyon kişi kredi kartı kullanabilir. Türkiye, kredi kartı pazarındaki liderliğini çakı gibi koruyor. Halen kullanılan kart sayısı 234 milyon civarında. Bu kartların 69,5 milyon tanesi kredi kartı, geri kalanı banka kartı. Neredeyse adama başı iki tane kredi kartı düşüyor.
2000'li yılların başında %9 seviyelerinde olan kartlı ödeme oranı, günümüzde %40’ın üzerine çıkmış görünüyor.
İnternetten alışveriş, marketlerle yarışıyor. Elektronik malzemelerde artık internetten alışlar, marketten alışları katlamaya başladı. Kredi kartlarından iki tanesinden biri artık internetten satın almalar için kullanılıyor. Özellikle cep telefonlarına indirilen uygulamalarla yapılan alışverişler her geçen gün artıyor. 80 milyon civarında olan cep telefonlarının %85’i akıllı telefon. Dolayısıyla alışverişin sanal dünyasını daha hızlı büyüyecek gibi görünüyor.
Kartla ödemelerin toplam ödemeler içindeki payı da hızla büyüyor. Ziraat Bankasının en son verdiği kartlar, hem nakit ödemede, hem de kredili ödemede iş görüyor. Son beş yılda kartlı ödeme oranı 5 kat artmış görünüyor. 2019 yılı sonu itibariyle kartla ödeme miktarı 200 milyar liraya doğru gidiyor.
Temassız kart sayısı hızla artıyor. Küçük alışverişlerde insanlar artık, kartını takıp şifre girme işlemleriyle zaman kaybetmek istemiyor. Halen insanların elindeki kartların 71 milyonu temassız işlem yapabiliyor. Riskli ama vatandaş diğer kartlarla zaman kaybetmek istemiyormuş. Bu sene temassız ödeme sayısı 500 milyon adet civarında.
Yabancı kartlarla yapılan ödeme sayısı ve miktarı hızla artıyor. Bu yılsonu itibariyle yabancı kartlarla yapılan ödeme miktarı 80 milyar lirayı aşacak gibi görünüyor. Diğer bir deyişle, Türk insanı, aldığı malların ödemesini yaparken, bu yabancı kartlara yaklaşık 3 milyar dolar komisyon ödemiş olacak.
Karttan nakit ödemeler için hesapta para bulunması gerekiyor. Kredi kartları da limitleri ölçüsünde alışverişlerde büyük kolaylık sağlıyor. Hal böyle olunca bankalar hiç kaybetmiyor. Hep kazanıyorlar. Geçen sene bankalar %30 civarında kar ettiler. Üretim sürekli geriye giderken memlekette, ne yazık ki bankalar para satarak para kazanıyor.
Sanal ekonomi sanal alışverişle güçleniyor. Büyüyen sanal ekonomiyi üretim ekonomisiyle karıştırmamak gerekiyor. Yoksa borca alışverişin rahatlığı, tüketiverir ekonomiyi. Nitekim bankalar %30 kar ederken takibe düşen kart sayısı da %30’dan aşağıya düşmüyor.