.
Sokak ağzında bazen alışmış kudurmuştan beterdir derler. Gıda üretiminde hileli gıda ne yazık ki hız kesmiyor. Milletin sağlığıyla oynamak kadar ahlaksızca bir eylem yoktur. Buna rağmen hilekârlar, gıdada hileye devam ediyorlar. İşin kötüsü, hileli gıda ve hileli gıda üreten sayısı her geçen gün artıyor. Cezalar caydırıcı değil. Caydırıcı olmadığı bir yana milletin ahlakı her geçen gün çöküyor.
Geçen gün Tarım ve Orman Bakanlığı, vatandaşı taklit ve tağşiş ürünlerle kandırarak sağlığıyla oynayan markaları tek tek açıkladı. Bakanlığın yaptığı incelemelerde 229 firmaya ait toplam 386 parti üründe hile tespit edildi. Daha önce yayınlanan listelerde yer alan ve vatandaşa domuz eti yedirdiği tespit edilen Gurme Gıda yine aynı skandalla listeye girdi.
Kendilerini "Sağlıklı ve güvenilir ürünler üretmek için kalite, hijyen ve yasa kurallarını titizlikle yerine getirmenin gerekliliğine inanan ve bunu ilke edinen bir kuruluşuz" diye tanımlayan firmalar vatandaşın sağlığıyla oynamaya devam ediyorlar. Yüzlerce hileli ürün var ama birkaçını saymakta yarar var.
Serdivan Sakarya'da üretilen Yüzet Et ve Et Ürünlerinde at eti tespit edildi!
Fethiye Muğla'daki China Sun Chinese Restoranda dana eti olarak satılan ette domuz eti tespit edildi.
Tuzla'daki Deniz Börek Salonu'nda pide kıymalı çiğ börek harcında at eti tespit edildi.
Kuşadası Aydın'daki Karanfil Otel'de karkas dana etinde domuz eti tespit edildi.
Afyon'daki Akşömine adlı mekânda Adana Kebap olarak satılan etin içinde domuz eti tespit edildi.
Muğla'daki Serkul 1 ve Serkul 2 restoranda dana biftek olarak satılan içinde domuz eti tespit edildi.
İstanbul Esenlerde Kurban Et Gıda'da çiğ kıymada at eti tespit edildi.
Et ve et ürünlerinin önemli bir kısmında at ve domuz eti var. Eskiden olsaydı eşek eti de olurdu. Memlekette eşek kalmadı. Yakında at eti de bulamazlar ama yaban domuzu sayısı çok arttı. Ne hikmetse dağda bayırda sürek avıyla avlanan domuzların hiç biri yerinde kalmıyor. Daha önce de bu köşede yaban domuzunun Et-Süt Kurumu tarafından alınması ve ihraç edilmesi gerektiğini paylaşmıştık. Domuzla mücadelede de bu yöntem etkili olur.
Çaylarda boya, alkolsüz içeceklerde sindenafil, baharatlarda boya maddesi, ballarda yine mısır şurubu kullanılmış.
Hileli gıda üreten firmalar analiz sonuçları açıklanıncaya kadar köşeyi dönmüşlerdir muhakkak. Geçen sene alınan numunelerin sonuçları ancak çıkmış ve yorumlanıyor.
Vatandaşın ahlakı düzelmedikçe, hileli gıdayla mücadele etmenin imkânsız olduğu ayan beyan görünüyor artık. Afişe etmek, firmasını kapatmak fayda etmiyor. Birkaç gün sonra farklı bir isimle yeni firmayla hileli üretime devam edebiliyorlar.