.

Çok sıklıkla olmasa da, tıbbi tedavinin yanında, alternatif yollar da mutlaka deneniyor. Bu alanda şarlatanlar çok kazanıyor ama millet bilinçlendikçe onlar da zaman içerisinde azalacaktır mutlaka. Ancak televizyon kanallarında peynir ekmek gibi ilaç benzeri ürün satıyorlar. En fazla hile de bu ürünlerde çıkıyor. Çoğunun içinden sentetik etken maddeler çıkıyor.
İnsanın güvenilir alternatif çözümlere ihtiyacı her geçen gün artıyor. Kimya sektörünün ürünleri kesin çözüm olmaktan uzaklaşıyor. Her kullanılan ilaç etken maddesine karşı, hastalık etmenleri dayanıklı ırklar geliştiriyor. Dolayısıyla sürekli yeni etken maddelerle savaşmak gerekiyor. Bir yerde antibiyotiklerin gücü zayıflıyor. Bu nedenle tamamlayıcı ve destekleyici tıbbi uygulamalara daha fazla ihtiyaç duyuluyor. Gelecekte bu alan daha da güçlenecek görünüyor.
Binlerce yıldır dilden dile gelen sözcük veya tabirlerin zamanla kulaktan kulağa değişime uğraması sık rastlanan bir durum. Bu değişimden nasibini almış tabirlerden biri de koca karı ilaçları. Gerçi nesilden nesle aktarılan bu bilgiler, daha çok yaşlılardan öğrenildiği için koca karı ilacı tabiri örtüşüyor. Ancak bu tabirin kökeni son derece farklı. Bu tabirin kökeni Koca Karia ilaçlarına dayanıyor.
Büyük Menderes Nehri ile Dalaman Çayı arasında yaşamış Karia (Karya)uygarlığının geçmişi M.Ö. 3400’lere dayanmaktadır. Efsaneye göre, bir gün Karia sarayının bahçesinde çığlık duyulur. Bir çığlık Karia kralının kızına aittir. Yörenin en zehirli yılanı sokmuştur. Genç kız acı içinde yere yığılır. Yüzü morarmış, ateşi yükselmiştir. Kan ter içindedir. Hemen hekimlere gösterilir ama hepsi bir ağızdan öleceğini söyler. Kral kahrolur.
Prenses ateşler içinde geceyi geçirir. Kral da çaresizlik içinde sabahlar. Karyalılar da tapınaklarda dualar ederler Kızın kurtulması için. O anda bir haber gelir. Bir balıkçı kızı kurtarabileceğini söylemiştir.
Balıkçıyı hemen saraya alırlar. Datça’ya 8 km uzaklıktaki Sömbeki Adası'ndan gelen bir balıkçıdır. Hemen, boynundaki meşin keseden tahta bir kutu çıkarır ve içindeki merhemi genç kızın tüm bedenine sürer. Bir gün sonra ayağa kalkacağını söyler.
Sömbekili balıkçı bu merhemi kendisi gibi balıkçı olan dedesinden öğrenmiştir. Yörenin endemik otlarıyla yosun karışımı bir merhemdir. Çok zehirli balıkların ısırdığı-soktuğu insanlarda kullanmışlar ve onları kurtarmışlardır. Ertesi gün balıkçının dediği olur. Genç kız bir sonraki gün ise tamamen iyileşir ve ayağa kalkar.
Karia kralı hemen talimat verir. Balıkçı saraya çağrılır. Saraydaki hekimlerle tanıştırılır. Yine Karia kralı, dağlardaki, ovalardaki, ormanlardaki bütün bitkileri incelemelerini, ilaç yapmalarını ve insanları kurtarmalarını ister. Her türlü desteği de verir.
Tarihin ilk bilimsel tıp adımının Karia kralının kızının kurtarılmasıyla başladığına dair kanaatler oldukça yaygındır. Tıbbın babası Hipokrat’ın, bu adımlardan yola çıktığına inanılır.
Bir yerde farmakoloji bilimi Anadolu’dan doğmuştur. Yüzlerce yıl Karialılar şifalı otlardan yüzlerce ilaç yapıp, binlerce hasta iyileştirmişlerdir.
İşte bu yüzden "Koca Karia İlacı" sözü yüzyıllardır Anadolu'da; "Koca Karı İlacı" diye kullanılmaktadır.