.

Son yıllarda gençlerin Ziraat Fakültelerini tercih oranları önemli derecede düşmeye başlamıştı. Hatta çok sayıda bölüm tercih yetersizliği nedeniyle kapanmıştı.
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı arasında, altyapı, personel, eğitim, Ar-Ge, etkinlik, öğrenci/çiftçi eğitimi ve tarımsal yayım hizmetleri gibi konulara ilişkin süreçlerin iş birliği içerisinde yürütülmesini sağlamak amacıyla protokol imzalandı.
Protokolle üniversitelerin bulundukları illerde bölgesel kalkınmaya katkı sağlayacak tarım master planları hazırlanacak, söz konusu iş birliğiyle coğrafi işaretli ürünler hakkında farkındalık oluşturacak, ortak etkinlikler de düzenlenecek.
Üniversite giriş sınavı sonucunda ilk on bine girip, tercihleri sonucu, ziraat, gıda, su ürünleri, balıkçılık teknolojisi, orman mühendislikleri ile veteriner fakültelerine yerleşenlere Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından burs verilecek.
Laboratuvar ve diğer araştırma alt yapıları ortak kullanılacak.
Mükerrer desteklerin önüne geçilmesi için, Bakanlık ve üniversitelerin kendi envanterlerinde bulunan makine teçhizatlara taraflarca erişim sağlanacak.
Bakanlıkta çalışan, doktora derecesine sahip personel Bakanlığın öncelik verdiği alanlardaki lisansüstü tezlerde üniversitelerin ilgili enstitülerinde ikinci danışman olarak görev alabilecek.
Üniversite öğrencilerinin mesleki tecrübelerinin artırılması amacıyla Bakanlık araştırma merkezlerine/enstitülerine toplam personel sayılarının en az %5’i oranında stajyer alınacak.
Bakanlığın sorumluluğundaki konularda ihtisas alanları ve ihtisas eğitim programları oluşturulacak.
Ar-Ge çalışmalarında iş birliği artırılacak ve bu çerçevede tematik alanda ulusal ve uluslararası destek fonlarıyla ortak projeler hazırlanacak.
Tarımda verimliliğin artırılması, maliyetin düşürülmesi ve sürdürülebilirliğin sağlanmasında istifade edilecek yeni bilgi ve teknolojilerin hızlı ve etkin bir şekilde çiftçiye ulaştırılmasında iş birliği yapılacak.

Kırsal eğitim çalışmalarında işbirliği yapılacak. Gençlere yönelik eğitim programları düzenlenecek.
Bölgesel ürün ve hayvan yetiştiriciliğinin planlı yapılması amacıyla çiftçi eğitimlerinde bakanlık ve üniversiteler arasında işbirliği yapılacak.
Antlaşma metinlerine bakılacak olursa güzel bir işbirliği olarak görünüyor.
Öğrencilerin özendirilmesi için konulan barem çok yüksek. İlk on bine girip de ziraat, orman ve su ürünleri fakültelerini tercih edebilecek genci bulmak son derece zor. İş garantili bölümlere tercih elbette bu fakültelerin çok daha önünde olacaktır.
Antlaşma protokolüne göre, öğrenci eğitiminde, özellikle uygulama ve staj yaptırma alanlarında önemli mesafeler alınabilir. Bu uygulama çok eskiden beri yapılıyor zaten.
Personel eğitimi, çiftçi eğitimlerinin ortak yürütülmesi, bilgi ve araştırma alt yapılarının paylaşılması, tarımsal üretimde kullanılabilecek bilgi üretiminde faydalı olabilir.
Gençlerin eğitimi ve tarımsal üretimde tutulmaları konusunda mesafe almak artık son derece zor görünüyor.
Bölgesel planların hazırlanmasında üniversitelerin bakanlık çalışmalarına önemli katkıları olabilir. Bununla birlikte sahada çalışan akademisyenlere daha fazla ihtiyaç vardır.