.

Balın en çok tüketildiği mevsim elbette kış. Özellikle mikrobik salgınlara karşı koruyucu etkileriyle bal, gıdalar içerisinde ön sırada yer almaktadır. Her ne kadar turşu ve baharatlar da sıklıkla öneriliyorsa da bitkisel çaylar da mikrobik ataklara karşı koruyucu özellikleriyle dikkati çekiyor.
Kış mevsimlerinde, boğaz enfeksiyonları başta olmak üzere öksürükten eklem ağrılarına kadar birçok sağlık problemi ortaya çıkmaktadır. Sıcaklık değişimleri ve nemli havalar hastalıkları desteklemektedir.
Kış mevsimlerinde hastaneler dolup taşar. Boğaz ağrıları, öksürük, halsizlik gibi birçok problem ortaya çıkar ve hemen herkes doktora koşar. Bir yandan da evdeki malzemeler ön sıraya çıkar. Uçucu yağ bitkileri, limon, portakal, ayrı bir değer görür.
Mutfaklarda antioksidanlar, vitaminler ve mineraller bakımından zengin ne varsa kullanılır. Bu meyanda mutfakta ön plana çıkanlardan biri de baldır. Özellikle taze balın kış mevsimlerinde ortaya çıkan sağlık sorunlarına karşı önemli faydaları bulunmaktadır.
İnternet sitelerinde balın faydaları saymakla bitmiyor ama birkaç tanesini gözden geçirmekte yarar var.
Boğaz ağrısı kış mevsiminde en sık karşılaşılan sorunlardan biridir. Bu çoğunlukla sıcaklıktaki düşüş nedeniyle ortaya çıkar ve bazen acı çektirir. Öksürükle birlikte meydana gelen tahrişler boğazın ağrımasına ve yutkunma zorluğuna neden olur. Hatta bazen yüksek ateşe neden olabilir. Boğaz ağrılarına karşı bal en etkili besinlerden biridir. Zencefil veya limon çayı gibi bitkisel çaylara bal eklemek suretiyle boğaz ağrılarından kurtulmak mümkündür. Hatta normal siyah çaya bile şeker yerine bal eklemek boğaz ağrılarına iyi gelmektedir. Eğer bunlar yapılamıyorsa, sabah akşam birer çorba kaşığı bal yemek boğaz ağrılarını dindirmektedir.
Bal bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Solunum sistemleri mikrobik etmenlerden daha fazla etkilenmektedir. Nefes alırken soğuk hava çekmek dahi akciğerleri etkileyebilmektedir. Böyle havalarda ılık suya bal ekleyip, içine birkaç damla limon damlatıp içmek hastalıkları uzak tutmaktadır.
Balın en etkili olduğu alanlardan biri de yaralanmalardır. Vücuttaki çizik ve benzeri açılmalarda, üzerine bal sürüldüğünde, mikroplara karşı korumakta ve yara veya çiziklerin daha hızlı iyileşmesini sağlamaktadır. Yanıklara da benzer etkilere sahiptir. Yanık veya yaranın içeriden iyileşmesinde son derece etkilidir. Diğer yandan cildi besleyici özellikleri de bilinmektedir. Nemlendirici özelliği vardır. Hindistan cevizi yağıyla karıştırılıp sürüldüğünde soğuk havalardan çatlayan ağız ve dudak kısımlarının iyileşmesinde en etkili ürünlerden biridir.
Balın değişik bitki çaylarıyla kullanımına dair öneriler bulunmaktadır. Bununla birlikte balın özelliğini bozmamakta yarar vardır. Genellikle çayları ılıtarak bal ilave etmek daha verimli olmaktadır. Kaynama derecesindeki suya bal ilave edilmesi çok sağlıklı değildir. Balın içindeki yararlı bakterileri öldürdüğü gibi, içindeki antioksidan maddeleri de bozabilmektedir. Bu nedenle balı karışım olarak kullanırken vücut sıcaklığının altında kullanmak gerekmektedir.