Balın lezzeti nefaseti yanında birçok sağlık sorununda önleyici ve tedaviyi destekleyici özelliklerinin olduğunu herkes biliyor artık.
Önemli olan sahte bala denk gelmemek. Mısır şurubundan yapılan balların insanın şekerini yükseltmekten sağlığına zarar vermekten başka işe yaramadığını unutmamak lazım.
Balın lezzetli bir doğal tatlandırıcı olduğunu bilsek de, tıbbi tedavileri destekleyici etkileri konusunda sürekli yeni buluşlar ortaya konmaktadır.
Kış ayları ile burun akıntısı, hırıltılı boğaz ve soğuk algınlığına bağlı baş ağrısı insanın en önemli sorunu haline gelir. Böyle durumlarda hastaneler dolar taşar. Üstelik kış aylarında ortaya çıkan ve can kaybına neden olan domuz gribi vakalar insanı daha da endişelendirir.
En iyi öksürük şuruplarından birinin de bal olduğu belirtilmektedir. Bal şurubu, özellikle çocuklar için, boğaz ağrısını hafifletmek için kullanılmaktadır. En çok kullanılanı balı diğer sağlıklı bileşiklerle karıştırıp içmektir. Bir bardak bal şurubunun içine birkaç limon dilimi koymak sadece boğazda değil, aynı zamanda soğuk algınlığının diğer sorunlarında da yardımcı olmaktadır. Balın kendisi iyi bir öksürük baskılayıcı olarak kabul edilmektedir. Özellikle gece yatarken çocuklara yedirilecek bir kaşık bal veya içirilecek ballı şerbet, rahat uyuma ve öksürüğü baskı altında tutma konusunda yardımcı olmaktadır.
Karanfilin uyuşturucu özellikleri herkes tarafından bilinmektedir. Yemeklerden sonra ağza alınan karanfil ağız kokusunu aldığı gibi diş rahatsızlıklarında da faydalı olmaktadır. Genellikle diş sızılarında karanfil çiğnemek ağrıyı kesmektedir. Bunula birlikte, karanfili balla birlikte almak daha yararlı olmaktadır. Karanfil ağrıyı zayıflatırken, bal ağrıyı artıracak olan mikrobik enfeksiyonları önlemektedir. Bunun için genellikle bir yemek kaşığı bala 3/5 karanfil gelecek şekilde karışım yapılmakta, karanfil demlendikten sonra tüketilmektedir.
Balın bilinmeyen özelliklerinden biri de kolesterol seviyelerini düşürmesidir. Balın içeriğinde kolesterol bulunmadığı gibi, içindeki vitaminler ve mikro elementler kandaki kötü kolesterol seviyelerini düşürmektedir. Araştırmalara göre kötü LDL kolesterolü bal tüketimi ile %6-11 oranında azalmaktadır.
Bal iyi bir uyku düzenleyicidir. İnsanlar bazen gecenin ortasında uyanmaktadır. Uyanmanın temelinde beyinde oluşan glikojen eksikliğidir. Bal glikojen içerdiğinden, uyumadan önce tüketildiğinde vücutta adrenalin azalmakta uyku düzene girmektedir.
Balın çok eski tarihlerden beri yara iyileştirici özelliği bilinmektedir. Bazı bilim adamları, aşırı egzamayı iyileştirmeye ve kuru lekeleri ortadan kaldırmaya yardımcı olduğunu ve cildin yenilenmesini desteklediğini bildirmektedir. Bunun için balı eşit miktarda tarçın ile karıştırmak ve egzama olan bölgelere uygulamak yeterli olmaktadır.
Elbette balı hemen ilaç gibi düşünmemek gerekiyor. Her şeyden önce tıbbi teşhis ve tedavi yöntemleri alınmalı ve bal veya ballı karışımlar tıbbi tedaviyi destekleyici olarak kullanılmalıdır. Yine hasta olmamak için koruyucu olarak kullanmakta yarar vardır.