.
Altay Ülkesi Orta Asya'da, Asya kıtasının coğrafî merkezinin hemen kuzeyinde ve Güney Sibirya'da yer alıyor. Batı'da Kazakistan, kuzeyde Rusya, doğuda Tuva, güneyde Moğolistan, Doğu Türkistan ve Kazakistan ile komşu, kardeş ülkelerden.
Altay, al ve tay kelimelerinden oluşuyor. Al, ruh veya mukaddes, tay ise dağ anlamına geliyor. Altay, kutsal dağ veya Altındağ anlamında kullanılıyor.
Dünyanın en uzun destanı olan Manas Destanında, geleneklere göre korunan ve özlenen bir yerin adı olarak bahsediliyor Altaylardan. Destanın metinlerinde bahsi geçen İrtış ve Orkun nehirleri de Altaylarda bulunuyor. Türk kavimleri için bu iki nehir kutsal olarak kabul edilir. Doğdukları yerler, dünyanın başlangıcı, denize döküldükleri yerler ise dünyanın sonu olarak kabul edilir.
Sibirya'nın efsanevi Altın Dağları'nda yer alan Altay Balı, dünyanın en doğal ve en bozulmamış balıdır. Kutsal kabul edilen bu coğrafyaya neredeyse hiç dokunulmamıştır. Arıların dokunulmamış dağ çiçeklerinden topladığı ballar ayrı bir öneme sahiptir. Toksin namına hiçbir şeyin bulunmadığı bu coğrafyanın ballarının dünya üzerinde emsali yoktur.
Tengheri balı, tıbbi özellikleri en yüksek ballardan biridir. Asla işlenmez, karıştırılmaz, tamamen doğal haliyle muhafaza edilir ve tüketilir. Donan ballardandır. Hasattan hemen sonra kavanozlara doldurulur ve asla ısıtılmaz. Tengheri, Altay dillerinde Cennet anlamına gelir.
Altay diğer coğrafyalardan kesin olarak ayrılan çok farklı iklim özelliklerine sahiptir. Yükselen karlı zirvelerinden, altın tepelerden ve turkuaz nehirlerinin kenarlarına sıkışmış küçük köyleriyle adeta farklı bir dünyadır. Bu özellikleriyle el değmemiş cennet olarak tanımlanmaktadır. 2015 yılına kadar tek bir asfalt yolu bile bulunmayan bu coğrafyanın, turistler için yapılmış ince bir asfalt yolu vardır.
Sanayinin s’si bile bulunmayan Altaylarda çok az insan yaşıyor. Modern dünyanın hiçbir alet ve ekipmanının bulunmadığı bu doğal yaşam alanında, dünyanın en temiz, en sağlıklı, en doğal balları üretiliyor. İrili ufaklı 20 bin civarında arıcı bulunuyor.
Moğollar veya Ruslar Altaylara girişinden sonra düzen biraz bozulmuş olmakla birlikte, doğal özelliklerini hala koruyor. Bugüne kadar, Altaylarda çok sayıda kavim yerleşmiş, göçmüş ve hala yaşamını sürdürmektedir. Bine yakın millet bulunmaktadır.
Her yıl Altay'ın altın dağ çayırlarında hasat edilen ballar dünyanın değişik bölgelerine gönderilmektedir. Önemli bir kısmı yerinde tüketilmekle birlikte, şifalı bal olarak kilosu 50 dolardan alıcı bulmaktadır. Tengheri balı, kekik, yonca, adaçayı, karakafes, yatık devedikeni, tatlı yonca, arı otu gibi binlerce çiçekli bitkiden toplanmaktadır. Bölgenin yüksek rakımı ve temiz doğası bala Cennet adını kazandırıyor. En önemli farklarından biri de yüksek polen içeriği ve aroması. Daha ne olsun. Cennet diyarından cennet balı.