Koronavirüsün görülmediği nadir ülkelerden biriydik.
Koronavirüsün görülmediği nadir ülkelerden biriydik. Heyecanla bekliyorduk ne zaman çıkacak diye ama Sağlık Bakanı Salı günü gece yarısı bir tane hastamız var diye açıklama yapıverdi. Adeta memleket deri bir nefes aldı. Nerede olduğu merak konusu ama dünyadaki gelişmeleri pürdikkat izlerken bu virüs konusunda uzman olduk.
Koronavirüs, kuşlarda ve memelilerde hastalıklara sebep olan virüslerdir. İnsanlarda genellikle ciddi olmayan virüs, nezle vakalarının önemli bir bölümüne yol açmasıyla birlikte, aralarında MERS-CoV, SARS-CoV ve COVID-19’un bulunduğu bazı nadir koronavirüs çeşitleri ölüm riski bulunduran solunum yolu enfeksiyonlarına neden olabilmektedir. Koronavirüsler ineklerde ve domuzlarda ishal, tavuklarda ise üst solunum yolu hastalıklarına sebep olmaktadır.
Bugüne kadar tespit edilmiş en büyük RNA genomuna sahip virüslerdir, 125 nanometre büyüklüğe sahip olan virüsün en belirgin özelliği etrafındaki değneğe benzeyen çıkıntılarıdır. Güneşe benzediği için corona adı verilmiştir.
Koronavirüse karşı yeni yapılan tıbbi çalışmalarla önemli adımlar atılmıştır. Hastalıktan kurtulanlardan alınan antikorların hartalara verilmesiyle iyileşmeler sağlanmıştır. Antikorların virüsleri yok ettiği tespit edilmiştir.
Koronavirüsler 1960'larda keşfedilmiştir. İlk defa tavuklarda bulunmuştur. İlerleyen zamanlarda aralarında 2003'te keşfedilen SARS koronavirüsü hemen herkes tarafından bilinmektedir. Wuhan kökenli CoVID-19’un da içinde yer aldığı çok sayıda yeni koronavirüs türü tespit edilmiştir. Bu virüslerin çoğu ciddi solunum yolu enfeksiyonlarına neden olmaktadır.
Yetişkinlerde ve çocuklarda görülen nezle vakalarının önemli bir kısmında koronavirüslerin sorumlu olduğu düşünülmektedir. Bu virüs grubu, ateş ve bademciklerin büyümesi gibi semptomlara neden olmakta ve en çok kış ve erken baharda nezleye yol açmaktadır. 7 adet farklı insan koronavirüsü bulunmaktadır:
Şiddetli akut solunum yolu sendromu (SARS), solunum yolları enfeksiyonuna neden olur. 2002 ile 2003 yılları arasında Hong Kong'dan yayılan SARS salgını, dünya çapında 8422 vaka ve 1524 ölüme yol açmıştır. Dünya Sağlık Örgütü bu hastalığın ölüm oranını %10,9 olarak açıklamıştır.
Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS), ilk olarak 2012 yılında Suudi Arabistan’da tespit edilmiş bu virüsün bulaştığı hastaların %36'sı hayatını kaybetmiştir. Nefes darlığı, öksürük ve ateş hastalığın en önemli belirtileri arasındadır.
Şiddetli akut solunum yolu rahatsızlığına neden olan CoVID-19 veya Vuhan koronavirüsü, ilk olarak 2019'da bildirilmiştir. İnsandan insana bulaşabilen virüsün bulaşma hızı 2020 yılının Ocak ayı ortalarında hızlanmıştır. Virüsün kuluçka dönemi 27 gündür. Virüsün bulaştığı bireylerde görülen ölüm oranı %3'ün altındadır.
Koronavirüs haberlerinin şişirildiğine dair şüpheler her geçen gün artmaktadır. Ticari savaşlara alet edildiğine dair kanaatler güçlenmektedir.
10 Şubat günü CoVID-19 nedeniyle Çin’de 108 kişi ölmüştür. Aynı gün dünyada, 26.283 kişi kanserden, 24.641 kişi kalp rahatsızlığından, 4.300 kişi diabetten hayatını kaybetmiştir. Dünyada her gün 2.740 kişi sivrisinek, 1.300 kişi insanlar, 137 kişi yılanlar vasıtasıyla hayatını kaybediyor. İnsan bile koronavirüsten daha fazla insan öldürüyor. Hangisi daha tehlikeli?