Koronavirüs salgını pandemik bir hastalık olarak tanımlandı.
Koronavirüs salgını pandemik bir hastalık olarak tanımlandı. Pandemik hastalıklar, bir kıta, hatta tüm dünya yüzeyi gibi çok geniş bir alanda yayılan ve etkisini gösteren salgın hastalıklara denmektedir.
Pandemi, eski Yunancadan tüm anlamına gelen pan ile insanlar anlamına gelen demostan türetilmiştir. Dünya Sağlık Örgütünün tanımlamasına göre bir pandemik hastalık, insanların daha önce maruz kalmadığı bir hastalığın çıkması, hastalığa sebep olan etmenin insanlara bulaşması ve tehlikeli bir hastalığa yol açması, hastalık etmeninin insanlar arasında kolayca ve devamlı olarak yayılması durumunda ilan edilir. Corid-19 bu üç şartı yerine getirmiştir.
Dünya üzerinde değişik dönemlerde pandemik hastalıklar ortaya çıkmıştır.
Kara Ölüm olarak tanımlanan Veba Salgını, 1347-1351 yılları arasında Avrupa'da büyük yıkıma yol açmıştır. Asya'nın güney batısında başlayarak 1340'lı yılların sonlarında Avrupa'ya ulaşmıştır. Amerika'daki Kızılderili Soykırımlarından sonra bilinen bütün büyük salgınlardan ve savaşlardan daha fazla can almıştır. Avrupa nüfusunun yaklaşık üçte biri ölmüştür. Bu salgında Orta Doğu, Hindistan ve Çin’de 200 milyona yakın insan hayatını kaybetmiştir.
Kolera, 1817'de Japonya’da, 1826'da Moskova’da, 1831'de Berlin’de, Paris’te ve Londra’da salgın yapmıştır. Sonrasında Londra’dan göçmenlerle Kanada’ya ulaşan kolera salgınları birçok insanın ölümüne neden olmuştur. Osmanlı İmparatorluğu'ndaki en büyük kolera salgını 1912-1913 Balkan Savaşları sırasında yaşanmıştır, ordu personeli ve muhacirler arasında ciddi zayiata sebep olmuştur
Grip salgını hakkındaki kayıtlar çok eski zamanlara kadar dayanmaktadır. Hipokrat M.Ö. 5. yüzyılda Sicilya'da ordu içerisindeki bir grip epidemisini kayda geçirmiştir. Kayıtlara geçmiş en eski grip pandemi 1510 yılında olmuştur. Malta'da başlayan bu pandemi Sicilya yoluyla neredeyse tüm Avrupa'yı etkisi altına almıştır. Sonraki yıllarda da grip salgınları on binlerce insanın ölümüne neden olmuştur.
İspanyol gribi olarak adlandırılan salgın 1918 yılında yaklaşık iki yıl içerisinde 500 milyon kişiye bulaşmış ve yakalananların beşte biri hayatını kaybetmiştir. Bu salgına yol açan grip virüsü H1N1 virüsünün atasıdır.2009 yılında Meksika’da başlayıp dünyaya yayılan H1N1 virüsü, 191 ülkede yaklaşık 800,000 kişide görülmüştür. 8.238 kişi H1N1 virüsü nedeniyle yaşamını yitirmiştir.
Dünya üzerinde salgın hastalıklar ulaşımın gelişmesiyle geçmişe göre çok daha hızlı yayılmaktadır. Ancak korunma araçları da gelişmiş olduğundan çok fazla can kaybı yaşanmamaktadır. Kısa sürede çözüm üretilmektedir.
Koronavirüs türleri çok eski tarihlerden beri insan hayatını etkilemektedir. Yeni çıkan ırka karşı tedbirler tüm dünyada yüksek düzeyde alınmaktadır. Türkiye’de okullar tatil edilmiş, yurtdışı çıkışlar izne bağlanmıştır.
Kronavirüsün yeni ırkına karşı en hassas guruplar 15 yaş altı ile 65 yaş üstü bireylerdir. Buna karşı, riskli gurubun eğitimine 1 hafta, risksiz gurubun eğitimine ise 3 hafta ara verilmiştir. Çok doğru görünmemekle birlikte, ilk ve orta dereceli okulların tatilinin uzatılması gerekli olabilir.
Haberleri abartıp, fırsatçılara fırsat vermek doğru değil. Eski dönemlerdeki gibi tehlike bulunmuyor.