Türk çiftçisi ithal edilip piyasaya ucuz verilen buğday, arpa, mısır yüzünden, fiyatı artmasın diye ihracat yasağı veya kotası getirilen, sonuçta çöp olan ürünleri yüzünden tarlasını ekemez hale geldi
Hal böyleyken Tarım ve Orman Bakanlığı ekilmeyen arazileri kiralamaya çıkaracağını dile getirerek, bitirmeye çalıştığı kendi çiftçisini tehdit etti. Yönetmelik biraz kısaltılarak aşağıdaki şekilde hazırlanmış.
Üst üste iki yıl süreyle işlenmeyen tarım arazileri, arazinin vasfının değiştirilmemesi ve kiralayan tarafından tarımsal üretimde kullanılması şartıyla Bakanlıkça sezonluk olarak kiraya verilecek.
Kiraya verilecek arazilerin tespiti amacıyla il veya ilçe müdürlüğü bünyesinde Arazi Tespit Komisyonu oluşturulacak.
İşlenmeyen tarım arazilerinin tespitinde, içinde bulunulan yılın 1 Eylül tarihi ile bölgelere göre değişen hasat dönemi dikkate alınarak en geç takip eden yılın 31 Ağustos'a kadar olan süre dikkate alınacak.
Arazi Tespit Komisyonu tarafından yapılan kontrol sürecinin tamamlanmasının ardından, ekonomik bütünlüğü sağlayan parseller ve ekonomik bütünlük kapsamı dışında kalıp Arazi Tespit Komisyonunca ekonomik tarımsal üretim yapılacağı değerlendirilen parseller tespit edilecek.
Dikili ve örtü altı tarım arazileri kiralama işlemleri kapsamına alınmayacak. Arazi sınıfı, parsel büyüklüğü ve verimlilik durumu tarımsal üretim için ekonomik olmayan arazilerin bu durumu tutanak altına alınmak sureti ile o yılki kiralama işlemlerine dahil edilmeyebilecek.
Kira bedeli, Komisyon tarafından takdir edilen rayiç kira bedelinden düşük olamayacak. Komisyon, kesinleşen kiralanacak tarım arazileri listesini, elektronik ortamda ve il müdürlüğü internet sitesinde yedi gün süre ile ilan edecek.
Kiralama öncelikli olarak, kiraya verilecek tarım arazisinin bulunduğu yerleşim yerinde ikamet edenlere, sivil toplum kuruluşlarına ve meslek odalarına yapılacak. Öncelikli gruplardan birden fazla istekli çıkması halinde en yüksek teklifi verene, öncelikli gruplardan istekli çıkmaması halinde ise diğer isteklilerden en yüksek teklifi verene kiralama yapılacak.
Kiralanan tarım arazileri Bakanlıkça belirlenen kayıt sistemlerine kaydedilecek ve kiracılar bu arazilerle ilgili tarımsal desteklerden yararlandırılacak.
Tarım arazilerinin rayiç kira bedelinin tespitinde emsal olarak kullanılmak üzere, kiralanacak tarım arazisi ile benzer özellikte ve aynı yerleşim yerinde bulunan en az üç adet kiralanmış tarım arazisi tespit edilecek.
Özetin özeti böyle. Türk çiftçisi aylardır kazanamıyoruz diye feryat ediyor. Her ne kadar oda ve birlikleri suskunu oynasa da bıçak kemiğe dayandı artık. Üretim giderleri iki kat artarken, üç beş litre mazot alabilen destekler bile %50 artırılıyor. Çiftçi adeta bitirilmek isteniyor.
Çiftçinin en büyük bankasının elinde binlerce dönüm arazi icradan satışa çıkarılıyor. Kredi borçları 700 milyar liraya doğru gidiyor. Üretmek için elinden geleni yapan Türk çiftçisine neden ekmiyorsun veya ekemiyorsun diye sormak yerine, arazini kiraya veririm demek abesle iştigaldir. Doğru olanı borçlarını yapılandırmak, üretimde tutmaya çalışmaktır.