.

Dünya’da ilk defa 1856 yılında Avustralya’da taş işçilerinin hareketiyle başlayan işçi hareketi, Amerika’da otuz yıl sonra daha da büyüyerek 1 Mayıs 1886’da büyük bir gösteriyle vücut bulmuştur. Günde 12 saat, haftada 6 gün olan çalışma koşulları yarım milyon işçinin katılımıyla günde 8 saate düşürülmüştür.
Ülkemizde işçi ve emekçi gösterileri ilk defa Selanik’te pamuk, tütün ve liman işçilerinin katılımıyla 1911 yılında gerçekleştirilmiştir. Bundan bir yıl sonra yine 1 Mayısta İstanbul’da geniş kapsamlı gösteriler yapılmıştır. Birinci Dünya ve Kurtuluş Savaşları süresince yaklaşık 10 yıl boyunca 1 Mayıs’la ilgili herhangi bir etkinlikte bulunulmamıştır. Ancak, Cumhuriyetin ilanından önce 1923’de 1 Mayıs “işçi bayramı” olarak ilan edilmiştir. Bir yıl sonra ise işçi ve emekçi gösterileri yasaklanmıştır.
Dünyada 1 Mayıs birçok ülke tarafından İşçi Bayramı olarak kabul edilmekte ve kutlanmaktadır.
Cezayir'de 1 Mayıs, İşçi Bayramı olarak kutlanan resmi bir bayramdır. Angola'da resmi tatildir ve İşçi Bayramı olarak kabul edilir. Gana'da resmi tatildir ve sendikalar ve işçi dernekleri tarafından geçit törenleri düzenlenerek kutlanmaktadır.
Kenya, Fas, Mozambik, Namibya, Nijerya, Tanzanya, Tunus, Uganda, Zimbabve, Somali ve Mısır’da da 1 Mayıs resmi tatil ve İşçi Bayramı olarak değişik şekillerde kutlanmaktadır.
Kanada ve ABD’de uzun yıllar İşçi Bayramı Eylül ayında kutlanmıştır. 1894'te Kanada Başbakanı Eylül ayının ilk Pazartesi gününü İşçi Bayramı ilan etmiştir. Ancak sendikalar ve solcular 1 Mayısı İşçi Bayramı olarak belirlemişlerdir.
Bu gün Küba'da İşçi Bayramı olarak kutlanır ve halk sokak gösterileriyle Komünist Hükümete desteklerini bildirir.
1 Mayıs, Dominik Cumhuriyetinde İşçi Bayramı olarak bilinen ve işçi gösterileri ile kutlanan ulusal bir bayramdır.
1 Mayıs, Çin Halk Cumhuriyeti'nde yasal bir bayramdır. 2008 yılına kadar üç günlük bir tatil olarak kabul edilmiş, daha sonra resmi tatil 1 güne indirilmiştir.
Hindistan’da ilk 1 Mayıs kutlaması 1923 yılında gerçekleştirilmiştir. Aynı zamanda komünistlerin kırmızı bayrağı ilk defa bu tarihte kullanılmıştır.
Endonezya'da ilk olarak 2014 yılından itibaren resmi bir tatil olarak kutlanmaya başlamıştır. İran'da, 1 Mayıs Uluslararası İşçi Bayramı olarak bilinmektedir. Ancak resmi tatil değildir.
İsrail’de 1 Mayıs resmi bir tatil değildir. 1990'lardan sonra İsrail’e göç eden Sovyet Yahudileri tarafından kutlanmaktadır.
1 Mayıs, resmi olarak Japon Hükümeti tarafından ulusal bir tatil olarak tanımlanmamıştır, Ancak diğer ulusal tatiller arasında olduğu gibi, Japon işçilerin büyük çoğunluğu için bir iş günüdür. Birçok işveren işçilere bir gün izin verir, vermezse işçiler ücretli izne çıkar.
Güney Kore’de 1 Mayıs İşçi Günü olarak bilinir ama resmi tatil değildir.
Yunanistan'da 1 Mayıs isteğe bağlı resmi bir bayramdır.
Sovyetler Birliği dağılmadan önce Doğu Bloku ülkelerinde 1 Mayıs yıllarca büyük işçi gösterileriyle kutlanmıştır. Halen bu gelenek bütün eski sosyalist ülkelerde devam etmektedir.
Bu sene kara bir yıl. Korona salgını bütün bayramları, dini etkinlikleri, sosyal ve kültürel faaliyetleri, olimpiyatları vurdu. Adeta yapamazsınız dedi. Sanal alemde kutlamaktan öteye gidilemiyor.