Amansız hastalığa karşı bilim adamları sürekli olarak ilaç üretmeye çalışıyor.
Amansız hastalığa karşı bilim adamları sürekli olarak ilaç üretmeye çalışıyor. Bazı bilim adamları kemoterapi ve radyoterapi uygulamalarının hastayı çok yorduğunu, bağışıklık sisteminin desteklenmesinin daha yararlı olabileceğini iddia ediyorlar.
Elbette bu hastalığa karşı uygulanan ilaçların çok pahalı olduğu da biliniyor. Pahalı ilaçları daha etkili olduğuna dair fikirler de bulunuyor. Aslında bu konuda çelişkiler de yok değil.
Son yıllarda çok fazla sayıda ilaç piyasaya sürülüyor. Ancak Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki tedavilerin maliyetinin arttığına dair şikâyetler de artıyor. Sosyal Güvenlik Kurumlarının yükü de artıyor.
Bununla birlikte pahalı ilaçların daha mı etkili olduğuna dair şüpheler de artıyor. Dünyanın önde gelen üniversitelerinden Zürih Üniversitesi ve Harvard Tıp Fakültesinden oluşan bir araştırma ekibi pahalı ve daha ucuz olan ve kanser tedavisinde kullanılan ilaçları karşılaştırmak için uluslararası bir araştırma yürütmüşler.
Zürih Üniversitesinin önderliğinde yürütülen araştırmada, İsviçre, Almanya, İngiltere, Fransa ve ABD'de uygulanan 65 farklı kanser ilacının maliyetleri analiz edilmiş. Katı tümörleri ve çeşitli kan kanseri türlerini tedavi etmek için kullanılan bu onkoloji ilaçlarının fiyatları, standart bir hastanın aylık tedavi maliyetleri hesaplanmıştır.
Araştırmanın ikinci aşamasında, araştırmacılar aylık tedavi maliyetleri ile katı tümörlere yönelik kanser ilaçlarının klinik yararları arasında bir bağlantı olup olmadığı sorgulanmış.
ABD ve Avrupa lisans yetkilileri tarafından onaylanan ilaçların etkinliği, kanser tedavilerinin klinik yararını değerlendirmek için iki köklü sistem kullanılarak hesaplanmıştır:
Araştırmada, ilaç fiyatları ile yararlılıkları arasında bir ilişki tespit edilmemiştir. Sadece Fransa’da yapılan klinik fayda değerlendirmesinde olumlu bir ilişkiye rastlanmış. Pahalı kanser ilaçlarının daha etkili olduğuna dair sonuçlar gözlenmiştir.
Araştırmada, ABD'deki kanser ilaçlarının fiyatlarının dört Avrupa ülkesinden çok daha yüksek olduğu ve Amerikalıların aynı ilaç için ortalama iki kat daha fazla ödeme yaptığı ortaya çıkmıştır. Bunun nedeni olarak, ABD'deki ilaç fiyatlandırmasının serbest olduğu tespit edilmiştir.
Avrupa'da, hastaneler ve sosyal güvenlik kurumları ilaç üreten firmalarla fiyat pazarlığı yaptığı için aynı ilacı daha ucuza mal etmektedirler.
Çalışmada incelenen Avrupa ülkelerinden İngiltere’de ilaçların daha pahalı olduğu, bunu İsviçre’nin izlediği, aynı ilaçların Almanya ve Fransa'da daha ucuz olduğu tespit edilmiştir.
Kanser ilaçlarının fiyatlandırılmasında daha etkili olduğuna dair somut sonuçların bulunmadığını bildiren araştırma ekibi, aynı ilaçların ülkelere göre büyük fiyat farklarının bulunmasının sağlıklı olmadığını bildirmektedir. Diğer bir deyişle etkisi yüksek olan ilaçların daha pahalı olmasında bir sakınca bulunmamaktadır.
Araştırma ekibi, kanser ilaçlarının etki seviyesine göre fiyatlandırılmasının daha iyi olacağını ifade etmektedirler. Bunun için de hastane kayıtlarını incelemek yeterli görünmektedir. Hastanelerin ve sosyal güvenlik kurumlarının fiyat pazarlığı yaparken, ilaçların etki düzeylerini kendi arşivlerinden çıkarma imkânları bulunmaktadır. Bunun için küçük istatistik çalışmalar yeterli görünmektedir.