Korona salgını nedeniyle uygulanan karantina tedbirleri yarından itibaren kısmen kaldırılıyor. Adına normalleşme dedikleri yeni bir süreç başlıyor.
Korona salgını nedeniyle uygulanan karantina tedbirleri yarından itibaren kısmen kaldırılıyor. Adına normalleşme dedikleri yeni bir süreç başlıyor.
Normalleşme kararları Perşembe günü açıklandı. Pek çok yasak kalkıyor. Ulaşımda önemli değişimler yaşanacak. Otobüs seferleri yavaş da olsa normale dönecek. Sokağa çıkma yasağında gençler için yaş seviyesi iki yaşa daha aşağı çekildi. Ancak 65 yaş üstü insanımız evinde hapis kalmaya devam edecek. Pazardan pazara sokağa çıkabilirlerse güneş görebilecekler.
65 yaş üstünü sokağa çıkma yasağı elbette hastalıktan korumak. Temelde yaşlıların bu hastalığa karşı dayanıklılıkları biraz daha düşük görünüyor.
Yasak elbette insan hayatını temel alsa da, bilimsel araştırmalara göre korona salgını üçten fazla hastalığı olanlarda etkili olabiliyor. Bağışıklık sistemi çökmüş kronik rahatsızlıkları olan insanları yatağa düşürüyor. Dolayısıyla yasağı bütün 65 yaş üstüne uygulamak çok sağlıklı görünmüyor.
Araştırmalar gösteriyor ki, D vitamini ile hastalığa tolerans arasında olumlu bir ilişki var. Evinde kapalı insanların, yeterli güneş alamayanların bu salgınla savaşı zayıflıyor.
Evde sürekli televizyon karşısında korna haberleri izleyen insanların, sıra bize ne zaman gelecek diye moral değerlerini yitirmesi kaçınılmaz.
Stres koşullarının artması, moral değerlerinin çökmesi, insanda bağışıklık sistemini doğrudan düşürüyor. Dolayısıyla, yaşlılar hastalıklara daha hassas hale geliyor. Bir yerde yasak, yaşlılara hastalık kapmayın derken, kaparsanız yandınız anlamına geliyor.
Yasaklarla ilgili bir istisna vardı. 65 yaş üstü esnaf, serbest meslek sahibi vatandaşlar sokağa çıkma yasağından muaf tutulacak.
İşyeri sahibi veya esnaf olan, yaşı 65’in üzerinde olanlar, elbette işine gücüne bakmalı, üretime ve hizmete devam etmeli. Bununla birlikte, 65 yaş üstü vatandaşların sokağa çıkma yasağı, onları hastalık bulaşmasından korumak ise, alınan karar yanlıştır. Çünkü hemen çoğu esnafın insanlarla teması veya temaslı malzemelerle teması kaçınılmaz. Dolayısıyla hastalık kapma ihtimalleri çok yüksek görünüyor.
Bir süre önce 65 yaş üstü vatandaşların memleketlerine veya ikamet ettikleri yerlere gitmeleri için izin çıkmıştı. Yanlarına refakatçi de alabiliyorlardı. Bu serbestlikten 250 bin civarında vatandaşımız yararlanmaya çalıştı. PTT şubelerinin önünde uzun kuyruklar oluştu. E-devlet şifresi alıp, seyahat izni için yoğun çaba sarf ettiler.
Netice itibariyle, emekli ve 65 yaş üstü olanlar, kaldıkları yerde ev hapsine devam edecekler gibi görünüyor. Akşama kadar korona haberleri izleyip moral değerlerini bozmaya, bağışıklık sistemlerini düşürmeye devam edecekler.
Karar çok sağlıklı görünmüyor. Elbette kronik rahatsızlıkları olanlar, hastalığa en hassas gurubu oluşturuyorlar. Bu vatandaşlarımızın kamuda izinli sayılanlar gibi, zamanlarının çoğunu bulaşma alanlarından uzakta, ağırlıkla evlerinde geçirmelerinde yarar vardır. Sağlığı yerinde, herhangi bir rahatsızlığı olmayan 65 yaş üstü vatandaşlarımızın eve hapsedilmelerinin hiçbir anlamı yoktur. Kahvehaneleri, restoranları, sosyal etkinlik merkezlerini açıyorsanız, korunma tedbirlerine bağlı kalarak yaşlıların sokağa çıkma yasağı da kalkmalıdır.
Evde hapis hastalığa daha hassas hale getiriyor. Unutmamak lazım.