Biyoteknoloji çalışmaları hız kesmeden devam ediyor.
Biyoteknoloji çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. Bir yandan hayvansal proteine yakın protein sentezleyen soya fasulyesi çeşitleri geliştirirken, bir yandan da hücre ve doku kültürü yoluyla bitkisel et üretimi gerçekleştiriyor.
Bitkisel et, bitki bazlı et olarak adlandırdıkları et üretimi 2009 yılında Ethan Brown tarafından kurulan Beyond Meat şirketi tarafından tescil ve üretim izni alan bir üründür.
Şirketin ilk ürünleri 2012 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nde satışa sunulmuştur. Şirketin tavuk, sığır ve domuz etinin yerine geçen ürünleri bulunuyor.
2020 yılından itibaren, ürünler ABD marketlerinin çoğunda yaygın olarak bulunmaktadır ve şirketin web sitesinde stadyum ve kampüs kafeteryalar gibi 60'tan fazla restoran zincirinde hizmet verdiği bildirilmektedir.
Beyond Meat şirketi, bitki bazlı tavuk ürünlerini Nisan 2013'te, yine bitki bazlı sığır etini 2014 yılında satmaya başlamıştır.
Et Ötesi olarak da adlandırılan ürünler 2014 yılından itibaren yaklaşık olarak 6000 noktada satışa sunulmuştur.
Haziran 2018'de Beyond Meat, Columbia-Missouri’de ikinci üretim tesisini açarak üretim miktarını üçe katlamıştır. Satış noktası sayısı ise 27.000’e ulaşmıştır. Bu arada uluslararası satış noktaları da çoğalmış ve 50 ülkede ürünler tescil ve satış izni almıştır.
Şirket çeşitli protein bazlı gıda ürünleri geliştirmekte ve üretmektedir. Bezelye protein izolatlarıyla farklı karışımlar da üretmeye başlamıştır. Pirinç proteini, fasulye proteini, kanola yağı, Hindistan cevizi yağı, patates nişastası gibi ürünlerle karıştırarak vejeteryan ürünleri de geliştirmektedir. Bitkisel et ürünlerinden et burger köftesi 270 kilokalori ve 5 gram doymuş yağ içermekte ve diyet ürünü olarak da kullanılmaktadır.
Michigan Üniversitesi'nden Beyond Burger'in yaşam döngüsü değerlendirmesine göre, Bitkisel Et üretiminde sera gazı emisyonu % 90 düşmekte, normal et üretimine göre % 46 daha az enerji kullanılmakta, yine normal et üretimine göre % 99 daha az su ve toprak kullanılmaktadır.
Şirket, Eylül 2018'de bitkisel et üretimi çalışmalarıyla Birleşmiş Milletler'den 2018 yılında Dünya Çevre Şampiyonu Ödülü almıştır.
Yine Temmuz 2018'de bitkisel et üretimi çalışmaları GDO’suz gıda sertifikası almıştır.
Bilim baş döndüren bir hızla ilerliyor. Bitkisel et üretimiyle ilgili Çin başta olmak üzere uzak doğu ülkeleri de ciddi yatırımlar yapıyor. İklim kontrollü alanlarda, biyoreaktörlerde çok hızlı bir şekilde bazı baklagil dokularından hücre ve doku kültürü yoluyla tavuk etini, sığır etini aratmayan et ürünleri elde edilebiliyor.
Bitkisel et üretimi, enerji ve su tasarrufu sağladığı için, vejeteryanlar tarafından tercih edildiği için hızla büyüyor. Dünyada hergün et tedariki için 5 milyon hayvan kesildiğini, küresel ısınma ve kuraklık hesapları dikkate alındığında, bitkisel et üretiminin daha da artacağı bekleniyor.