Gentile Bellini, ressam bir ailenin çocuğu olarak 1429 yılında Venedik’te dünyaya gelmiştir.
Gentile Bellini, ressam bir ailenin çocuğu olarak 1429 yılında Venedik’te dünyaya gelmiştir. Babası ve özellikle erkek kardeşi Giovanni Bellini dönemlerinin en iyi ressamlarıdır. Çok da saygı görmektedirler.
İtalya yarımadasının kuzeyindeki Floransa ve Venedik kentlerinde yaşayan sanatçılar, dünya şaheserleri içerisinde yer alan dinsel temalı tablolar yapmışlardır.
Venedik'teki Scuola Grande di San Marco binasının içindeki tabloları iki kardeş birlikte yapmışlardır. Gentile Bellini Venedik'teki Dükler Sarayında da birçok tablo yapmış ama 1577 yılında çıkan yangında bu tablolar yok olmuştur.
İtalyan yardımadasında ressamların yaşadığı dönemde çok sayıda kent krallıkları bulunmaktadır. Bunlardan en güçlülerinden biri de yarımadanın kuzeydoğu bölgesinde yer alan Venedik Cumhuriyetidir. Önceleri Bizans İmparatorluğunun parçası iken sonradan bağımsızlığını kazanan Venedik Cumhuriyeti, güçlü donanmasıyla, Girit ve Kıbrıs başta olmak üzere çok sayıda Ege adalarını ele geçirmiştir. Venedik, 1204 yılında dördüncü haçlı seferinde İstanbul’u talan etmiştir.
Fatih İstanbul’u fethettiğinde, hatırı sayılır bir Venedik toplumu yaşamaktadır. İstanbul’un Osmanlı İmparatorluğunun eline geçmesi, Venediklilerde ciddi hasar oluşturmuştur. Bu yüzden 1453-1479 yılları arasında Venedik ile Osmanlılar arasında birçok çatışmalar yaşanmıştır. Sonunda Venedik Senatosu'nun Osmanlıların yaptığı barış önerisini kabul etmesiyle bu çatışmalar sona ermiştir. Barış anlaşması Venedik'in Osmanlılara büyük bir miktarda ödeme yapmasını öngörmesinin yanı sıra olağanüstü başka bir koşul daha içermektedir. Fatih Sultan Mehmet portresini yapmak üzere Venedik'in en yetenekli ressamlarından birinin İstanbul'a gönderilmesini öngörmektedir. İşte Bellini bu koşullar altında 1479 yılında İstanbul'a gelmiştir. İstanbul’da tam 16 ay kalmıştır. Kaldığı 16 ay boyunca Fatih Sultan Mehmet'in ünlü portresinin yanı sıra birçok tablolar ve çizimler yapmıştır.
Fatih Sultan Mehmet tablosunu yapmasına izin vermeden önce Bellini'nin yeteneğinden emin olmak istemiştir. Bu nedenle Bellini İstanbul'daki ilk aylarını sarayda çeşitli insanların tablolarını yaparak geçirmiştir. Oturan Kâtip tablosu bunlardan biridir. Bu tablo, Boston'daki İsabella Gardner Müzesinde bulunmaktadır.
Gentile Bellini'nin Fatih Sultan Mehmet tablosu en önemli tablolarından biridir. Tablonun sağ alt köşesinde Latin harfleriyle 25 Kasım 1480 tarihi bulunmaktadır. Tablonun gerçekçiliği dikkat çekmektedir. Fatih'in Bellini'ye bu tablosunu yaptırtması onun zamanına göre açık görüşlü bir insan olduğunu göstermektedir. Fatih Sultan Mehmet'in Bellini tarafından yapılmış bu tablosu Londra'daki Victoria and Albert Müzesi'nde bulunuyordu.
Tarih kitaplarımızı süsleyen bu tablo, artık Türkiye’ye gelecek. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından satın alındı.
İktidar yandaşları çok sayıda eleştiride bulundu tablonun alınmasına. Parası bu kadar çok mu imiş, yolları yapsaymış daha iyi olurmuş gibi sayıda akla ve mantığa uymayan eleştirilerde bulundular. Aslında bu satın alma işini Kültür Bakanlığı yapabilirdi. İktidar partisine mensup başka bir belediye de yapabilirdi. Milyonluk arabalara binmek için yarışıyorlar nasıl olsa. O zaman aynı eleştirileri yapmazlar, tersine ecdadımızın mirasına sahip çıktı diye yere göğe sığdıramazlardı.
Evet, İBB dünyanın gözbebeği İstanbul’u bize armağan eden Fatih’in mirasına sahip çıkmıştır. Bu kadar basit.