Çanakkale kamyon trafiği yönünden her geçen gün yoğunlaşıyor.
Çanakkale kamyon trafiği yönünden her geçen gün yoğunlaşıyor. Özellikle uluslar arası çalışan nakliye kamyonları, beş altı yıldır Çanakkale güzergâhını daha fazla kullanmaya başladı. Tır hattının Çanakkale üzerine kayması aslında öteden beri bekleniyordu. İstanbul üzerinden yurtdışına çıkmak son günlerde çok zaman aldığı gibi, üçüncü köprü ve Kuzey Marmara Otoyolunu kullanma mecburiyeti nakliyeye ek masraflar da yüklemektedir.
Adana, Konya, Mersin’den Antalya ve İzmir bölgesine kadar hemen bütün ithalat ve ihracatlar karayolu ile Çanakkale üzerinden gerçekleşmektedir. Her ne kadar Ayvacık-Küçükkuyu arasındaki virajlar şoförleri canından bezdirse de, İstanbul güzergâhına göre çok daha avantajlı olmalı ki Çanakkale-Kapıkule veya İpsala hattı tercih ediliyor. Günlük araç sayısı hakkında mutlaka ilgililerde rakamlar vardır. Ancak şu bir gerçek ki, Bursa dahi Biga hattını kullanıyorsa Avrupa yolu, Çanakkale üzerine yönelmiş demektir.
Uluslararası yollarda genellikle TIR parkları vardır. Onlarca kamyonun mola verdiği alanlar vardır. Bunların çoğunluğu alan yetersizliğinden yanlarındaki tarla ve orman alanlarını dahi kullanır. Ülkemizde özellikle E-5 karayolu üzerinde öteden beri gerek yolcu otobüslerine, gerekse özel araçlarıyla seyahat eden vatandaşlarımıza hizmet veren tesisler bulunmaktadır. Hatta bu tesislerin bazıları öyle gelişmiştir ki, büyük alışveriş merkezlerine dönüştürülmüştür.
İzmir hattı üzerinde Avrupa’ya mal taşıyan kamyonların durumunu kısaca gözden geçirecek olursak, kayda değer bir hizmet aldıkları yerlerin bulunmadığını rahatça söyleyebiliriz. Bergama ve Altınoluk civarlarında bazı lokanta ve kahvelerde mola verdiklerini, yemek ve diğer ihtiyaçlarını giderdiklerini görürüz. Aynı zamanda Nusratlı rampalarında, Hasanobası’nda üç beş TIR’ın mola verdiğine de şahit oluruz. Oysa bu yol güzergâhında çalışan binlerce kamyon bulunmaktadır.
İzmir’den yola çıkan bir kamyonun yorulduğu yer Çanakkale’dir. Çanakkale yakınlarında ulusal veya uluslar arası nakliye yapan araçlara hizmet verecek bir TIR garajı bulunmamaktadır. Oysa şiddetle ihtiyaç duyulmaktadır. Yol kenarlarında, yolun müsaade ettiği yerlerde TIR’ların dinlendiğine hemen herkes şahit olmuştur. Bu nedenle, lokantası, tuvaleti, banyosu bulunan, uzun süreli molaya cevap verebilecek bir tır parkı, yatırımını kısa sürede karşılayabilecek potansiyele sahiptir.
Yatırım potansiyelinden ziyade uzun yol kaptanlarının dinlenmesi ve molada bir takım hizmetlerden yararlanması mutlaka verimliliklerini artıracaktır.
Petrol istasyonları yanına yapılacak tır parkı, uzun yol kaptanlarının yasal dinlenme mecburiyetini de karşılayabilir.
İzmir güzergâhından gelip Avrupa’ya mal taşıyan uzun araçların dinlenmesi, mola vermesi, ticari anlamda bölgeye önemli katkılar sağlayabilecek potansiyele sahiptir. Çanakkale bütün dünyanın tanıdığı bir ildir. Uluslararası taşımacılık yapan kaptanların Çanakkale’ye özgü hatıra edinmek istemesi önemlidir. Truva’nın zenginliğini ortaya çıkaran unsurların başında, gemi taşımacılığı ve boğazın girişinde verilen molalar gelmektedir.