Malum arılar oradan oraya gezdiriliyor. Arı sayısı fazla olunca memlekette ne ıhlamur yetiyor ne de kestane.
Malum arılar oradan oraya gezdiriliyor. Arı sayısı fazla olunca memlekette ne ıhlamur yetiyor ne de kestane. Ayçiçeği alanları ha keza. Arı arı üstüne neredeyse.
Gezginci arıcılıkta genel olarak yapılan hataların başında arı yoğunluğunu dikkate almamak yer alıyor. Hemen bütün arıcılarımız arılarını bölmeden aynı park alanına yerleştiriyor. Oysa bitki örtüsü ne kadar zengin olursa olsun kovan sayısını aynı yerde 50-60 adedin üzerine çıkarmamak gerekiyor. Belli bir bölgede arı yoğunluğu arttıkça verimlilik ciddi bir şekilde azalıyor. Bunun hesabı son derece basit aslında.
En bol çiçeğin bulunduğunu alanlar ayçiçeği tarlaları. Bunu herkes bilir. Bakımlı bir tarlada bir dekar alanda yaklaşık 5000 bitki bulunur. Her bir tablada ise ortalama 1000 çiçek vardır. Diğer bir deyişle bir dönüm tarlada 5 milyon çiçek bulunur.
Katı dolu olan bir kovanda 80.000 arı vardır. Bunun yarıya yakını tarlacıdır. Bir tarlacı arı dakikada 14 adet çiçek ziyaret eder. Saatte 500 civarında çiçek ziyareti gerçekleştirir ve kovan-çiçek mesafesine bağlı olarak ortalama 1-3 saatte bir kovana dönerek tekrar uçuşa çıkar. Polen ve nektar kaynağına bağlı olarak günde 5-10 defa uçuş yapar. Bu demektir ki bir arı, günde 1.500-5.000 adet, bir kovan arı ise yaklaşık 100 milyon çiçeği ziyaret eder. Bu uçuşların içinde su taşımayı düşersek, bir kovan arının günde ziyaret ettiği çiçek sayısı 50 milyon civarındadır.
Arıların bir ilginç özelliği de ortalama 600 metrelik alanda yoğun uçuş yapmalarıdır. Yakın mesafede çiçek varsa kesinlikle uzağa gitmez. Her ne kadar 5 kilometre uçtukları bilinse de balözü ve çiçek tozu toplamada ortalama uçuş sahaları 800 metreyi pek geçmez.
Yukarıdaki bilgilerin ışığında bir park yerinde bulunması gereken kovan sayısını hesaplayacak olursak, arazi miktarı, kovanların gücü ve ortalama uçuş mesafesini bir araya getirmemiz gerekir.
Arıların ortalama uçuş mesafesinin 600 metre olduğu dikkate alınırsa, 600 metre yarıçapında bir sahanın yaklaşık 1100 dönüm olduğu ortaya çıkar.
Katlı bir kovanda yaklaşık 40.000 tarlacı arı, günde 50 milyon çiçek ziyareti gerçekleştirir. Ziyaret sayısı 10 gün çiçekli bir alanda 500 milyonu bulur.
Ortalama uçuş mesafesi içerisinde, diğer bir deyişle 1100 dekarlık bir alanda yaklaşık 5.5 milyar ayçiçeği bulunur. Bir tablada ortalama 1000 çiçek ve çiçeklerin 3-4 gün nektar salgıladığı dikkate alınırsa, 5.5 milyar çiçek x dört kez ziyaret ile 22 trilyon nektar alınabilir çiçek sayısına ulaşılır.
Hesapları toplayacak olursak performansı iyi, katlı kovandan verim almak için 20 dekar bakımlı bir ayçiçeği tarlası ancak katlı bir kovana yetmektedir. Bu rakam büyük gibi görünse de, uçuş mesafesi uzadıkça, verimin azaldığını da dikkate almak gerekmektedir. Neticede 45-50 kovanı bir park yerinde bulundurmakla, 150 kovanı aynı yerde bulundurmak arasında verim yönünden çok fark bulunmamaktadır. Bu yerleştirmeden sonra en az 1200 metre mesafeye diğer 50 adet kovan konabilir. Aksi takdirde nektarı çekilmiş çiçekleri arılar boşu boşuna ziyaret eder durur. Boşa çalışır.
Bir kamyon arının aynı yere indirilmesi yanlıştır. Keyifli bir sağım yapmak gerekiyorsa, 2-3 defa hatta daha fazla çadır kurmakta yarar vardır.