Bir memlekette insanın cahili daha iyidir, onu ikna etmek daha kolaydır diyen bir öğretim üyesi, taltif edilir, YÖK üyesi yapılırsa ne anlama gelir?
Bir memlekette insanın cahili daha iyidir, onu ikna etmek daha kolaydır diyen bir öğretim üyesi, taltif edilir, YÖK üyesi yapılırsa ne anlama gelir?
Bir memlekette, bir milli eğitim bakanı görev yaptığı süre içerisinde üç defa sistem değiştirirse ne olur? Konan sistemlerin hiçbiri mezununu göremezse ne olur?
Bir iktidar 16 senede 15 defa eğitim sistemiyle oynarsa ne olur?
Evet. Görünen köy kılavuz istemez. PISA araştırmasında ilköğretim çağında olan öğrencilerin okuduklarını anlamadıkları ortaya çıktı. Diğer bir deyişle, tam yetişme çağındaki çocuklar okuduğunu anlama testlerinden sıfır çektiler. Okuduğunu veya gördüğünü anlama konusunda bütün millet sorun yaşıyor zaten. Yollarda bile uyarı levhaları işe yaramadığı için kasis döşeniyor.
Eğitim sistemini adeta çökertmek için elinden geleni yapan iktidar sahipleri hedeflerine ulaşıyorlar. Cahili kandırmak kolay oluyormuş. Akıllısı da menfaatine yamuluyor. Sonuçta güç elde tutuluyor. İnsanların anlama ve muhakemesini ancak eğitimi felç ederek bitirebilirsiniz.
Gerek üniversite, gerekse kamu personeli sınavlarında ne yazık ki gençler, memleketin geleceği yerlerde sürünüyor.
Kamu Personeli Seçme Sınavında öğretmen adayları, kendi alanlarında sorulan 50 soruda, ortalama 9 ila 14 soru cevaplıyorsa eğitim iki koldan da çökertiliyor demektir. 50 soruda 9 ortalama matematik veya fizik sorusu cevaplayan öğretmenlerimiz, öğrencileri nasıl yetiştirecek? Nicelik arttıkça nitelik yerlerde sürünüyor.
Geçen yıllarda yapılan üniversiteye geçiş sınavlarında olduğu gibi bu sene de yüzbinlerce öğrenci, matematik, fizik, kimya, Türkçe, biyoloji sorularında yine sıfır çekti. Elbette sıfırlar çoğalınca, ortalamalar da yerlerde sürünmeye devam ediyor.
Felaket ötesi sonuçlar var. Türkçe alanında 40 soruda ortalama 14 adet soru cevaplanmış. Gençler konuştukları bir dilin karakterini anlamakta zorlanıyor. Bir cümlenin ne demek istediğini bilmiyor.
Edebiyatta 24 soruda cevap ortalaması sadece 4,7. Bu alan biraz zor gelebilir ama edebiyat bu alan. Bu kadar da düşük bir ortalama olmamalı.
Öteden beri memleketin gençlerine tarih öğretmek deveye hendek atlatmaktan daha zor. Bu alanda 10 sorudan ortala 1,4 doğru cevap var. Sekiz sorudan birini bilen bir nesil geliyor. Tarih 2 alanı da aynı maalesef. Bir gram fark yok.
Memleketin gelecekleri Türkçeye göre Coğrafyayı biraz daha iyi biliyor. Bu alanda 6 soruda 1,5 ortalama yakalamışlar. Aynı alanın ikinci kısmında da 11 sorunun ortalama 2,7’sini doğru cevaplamışlar. Şimdi bu gençlere Ege’de burnumuzun dibindeki adalara, hem de bizim olan Adalara Yunanistan asker konuşlandırıyor deseniz uzak mı diye sormaz mı?
Felsefe alanında 12 soruda 2,2, Din Kültürü alanında 6 soruda 0,6, Temel Matematik alanında 40 soruda 5,5, Matematik alanında 40 soruda 7,5, Fizik alanında 14 soruda 1 ortalama doğru cevap veren gençler, memleketin geleceğini bağladığı nesil, Kimya alanında sorulan 13 soruda 1,4 ortalama doğru cevap verebilmişler. Biyoloji de çok iyi değil.
18 yılda eğitimde gelinen nokta maalesef bu. İstikrar için iktidara delen hükümet, istikrarlı bir şekilde eğitimi bitiriyor ne yazık ki.