Daha önce bu köşede nomofobi-telefonu unutma veya şarjı bitme korkusunun hızla yayıldığını ve bu alanda psikolojik tedaviye ihtiyacı olan insanların çoğalacağını paylaşmıştık.
Daha önce bu köşede nomofobi-telefonu unutma veya şarjı bitme korkusunun hızla yayıldığını ve bu alanda psikolojik tedaviye ihtiyacı olan insanların çoğalacağını paylaşmıştık.
Günümüz insanı, günün yaklaşık 7-8 saatini artık cep telefonunda, 3-4 saatini de televizyon karşısında geçiriyor. Memleketin insanı aynı zamanda günde 1 dakikasını da kitap okumaya ayırıyor.
Cep telefonunda ağırlıkla oyun oynayan insanlar, sosyal medya araçlarını da yoğun olarak kullanıyor. Bazıları adeta sanal dünyada yaşıyor. Alışveriş yapan ve internet mağazalarını dolaşan da az değil.
Gerek sosyal medya, gerekse oyunlar insanı artık telefona adeta çakıyor. Nomofobi rahatsızlığı da gün geçtikçe artıyor.
Son yıllarda, bilim ve teknolojinin muazzam evrimi, akıllı telefonların insanların günlük yaşamlarında önemli bir cihaz haline gelmesine neden oluyor. Akıllı telefon her an ve her yerde tüm konularda bilgi sağlıyor.
Bilgi ve iletişim artık bir "tık" mesafesinde. Böyle olunca hayatı daha kolay ve daha pratik hale getiriyor. Sonuçta, akıllı telefon insanların hayatını doğrudan etkiliyor.
Akıllı telefonların işlevselliği göz önüne alındığında, halka açık yerlerde, ellerinde akıllı telefonları olan ve uygulamaların içinde kaybolan insanlar giderek artıyor. Otobüste, parkta, kafe ve lokantalarda, hatta arkadaş toplantılarında insanların elinden telefon düşmüyor. Özellikle genç yetişkinler akıllı telefonları, oyun oynamak, sosyal ağlara, haberlere, müziklere ve videolara erişmek ve kendi aralarında iletişim kurmak için yoğun bir şekilde kullanıyorlar.
Akıllı telefonların avantajlarına ve popülerliğine rağmen, aşırı kullanım ve bağımlılık önemli sorunları da beraberinde getiriyor. Fiziksel, psikolojik, davranışsal, sosyal ve duyusal sorunlar ortaya çıkabiliyor. Mesele akıllı telefonu aşırı kullanmakla kalmıyor. Günlük yaşam içinde çok fazla zamanın heba olmasına neden olabiliyor.
Nomofobi, akıllı telefonu yanında olmadığında kişinin kaygı, rahatsızlık ve stresli olmasını ifade ediyor. Akıllı telefonu kullanamama korkusu, iletişim kuramama ve bilgiye erişememe endişesi olarak da ortaya çıkıyor.
Yapılan bir araştırmada, nomofobi veya cep telefonu korkusu olmaması, günümüz toplumunda akıllı telefon kullanımının insanların sağlığı, refahı ve yaşadıkları dünyaya uyum sağlamasında önemli bir role sahip olduğu ortaya çıkmıştır. Cep telefonundan uzak kalma korkusu yaşayanların ise, insanlarla ilişki kurmada zayıf, özgüvenleri düşük, kendilerini yetersiz hissettikleri gözlenmiştir.
Nomofobiyi hemen bütün dünya bir rahatsızlık olarak kabul etmektedir. Bununla birlikte akıllı telefon kullanımı, özgüveni zayıf, uyum sorunu yaşayan insanların da, aile, arkadaş ve diğer insanlarla ilişki kurmada yardımcı olmaktadır.
Daha yüksek eğitim seviyesine, aile ve arkadaşlarla daha iyi ilişkilere sahip insanlar, çok fazla nomofobi sorunu yaşamıyorlar. Yine aynı kesim, akıllı telefonlardan çok daha iyi yararlanabiliyorlar. Programlı olarak, haber dinliyor veya gazete okuyorlar. Eğitim programlarını daha fazla izliyorlar. Aslında telefonu daha sağlıklı kullanıyorlar.