Bilim adamları bilgi üretiminde sınır tanımıyor.
Bilim adamları bilgi üretiminde sınır tanımıyor. Arıların çiçeklere karşı eğitilmesi hususunda da önemli bilgiler üretiyorlar. Daha önce narkotik eğitiminde köpeklerden daha yetenekli olduklarını ispatlamışlardı.
Merak konusunun temelini bu çalışmada da köpekler oluşturuyor. Uzmanlar, bir köpeğin bir şeyi avlamasını istiyorsanız, kokusunu belletmek zorundasınız diyor.
Kovandaki bal arılarının koku eğitiminin de benzer şekilde çalışabileceğini ve bu yaklaşımın arıları istenen bir ürünü tozlaştırmada daha verimli hale getirebileceğini düşünen araştırıcılar iddialarını yaptıkları araştırmayla ortaya koyuyorlar. Araştırma bulguları, ayçiçeklerinin nektar ve polen kokularını taklit eden kokulu yiyecekler verilen bal arılarının ayçiçeği tarlalarında bal arısı ziyaretinin arttığını ve buna bağlı olarak verimin de arttığını gösteriyor.
Bal arılarını kovan içinde kokuya koşullandırmanın mümkün olduğu çok sayıda araştırmayla ortaya konuyor. Kokuya güdümleme tarla ve çiçek tercihinde etkili görünüyor. En şaşırtıcı ve ilginç sonuç, arıların kovan içinde alıştırılan kokuya ait bitkileri aramaları. Hangi ürüne alıştırılırlar ise kovan çevresindeki o ürünün veriminde gözlene artışlar.
Bu konuyu irdeleyen araştırıcılar, arıların uzun süreli hafıza oluşturabildiklerini belirtiyor. Kovan içerisinde oluşturulan hafıza tarlacı arılarda, çiçek tercihinde son derece etkili oluyor.
Araştırmacılar, ayçiçeği ekili alanlarda yürüttükleri çalışmada, kovan içerisinde oluşturdukları ayçiçeği hafızasının ayçiçeğini tercihte işe yaradığını belirtiyorlar. Ayçiçeği kokusuyla ilgili bu ilk deneyimlerin daha sonraki yiyecek arama tercihlerini de etkilediğini gösteriyor.
Netice itibariyle, şerbetle veya kek ile ayçiçeği kokusuna arıları alıştırmak, ayçiçeğinin tozlaşmasında net etkiler gösteriyor. Eğitimli arılar kovana daha fazla ayçiçeği poleni getiriyorlar. Daha fazla ayçiçeği ziyareti, verimi %50’ye varan oranlarda artırabiliyor.
Araştırmacılar badem, armut ve elma da dahil olmak üzere diğer tozlayıcıya bağımlı tarım ürünlerinde de benzer sonuçlar verebileceğini belirtiyorlar.
Ayçiçeği tohumluk üretiminde arıları koşullandırmak önem arz ediyor. Farklı kültür bitkilerinin yetiştirildiği alanlarda arıları koşullandırmakta yarar var. Diğer kültür bitkilerine ziyaretin artması, ayçiçeği tohumluğu üretimini düşürmektedir. Bu nedenle tozlaşma aracı olarak kullanılan kolonilerin, mutlaka ürüne has kokularla koşullandırılması gerekiyor. Hatta bu meyanda, tohumluk üretimi için yetiştirilen ayçiçeği ve benzeri alanlarda ayçiçeğinin doğal polen ve nektarını kullanmak çok daha verimli olabilir.
Kiraz ve badem gibi ürünlerde tozlayıcı çeşit kullanılmaktadır. Baharda çiçek açan çok sayıda kültür bitkisinde tohumluk üretebilmek için arıları koşullandırmak son derece etkili olabilir. Elbette bu tür düşüncelerin mutlaka sahada test edilmesi ve sonuçların üreticilerle, arıcılarla paylaşılması gerekiyor. Özellikle badem, kiraz, elma gibi arı ziyaretinin yüzde yüz etkili olduğu türlerde tozlaşma amaçlı getirilen arıların koşullandırılmasında yarar görünüyor.