Bal nasıl yapılır sorusu google arama motoruna ayda 2900 defa soruluyor.
Bal nasıl yapılır sorusu google arama motoruna ayda 2900 defa soruluyor. İstatistikler böyle diyor. Güncel konular daha sıklıkla soruluyor ama uzun yılların ortalaması bu. Bal nasıl yapılır. Arılar balı nasıl yapar soruları insanların merakını çekiyor.
Kovanda ana arıyla birlikte, işçi ve erkek arılar bulunur. Erkek arıların işi ilkbaharda biter. Ana arı günde ortalama 2000 yumurta yaparak kovan nüfusunu 40.000-80.000 arasında tutmaya çalışır. Kovandaki diğer bütün işler işçi arılarındır.
İşçi arı yumurtadan 21 günde çıkar. Kovan temizliği, yavru besleme, bal yapma, kovan koruma görevlerini tamamladıktan sonra 21 günlük yaşta tarlacı olur. Çiçeklerden polen ve nektar taşımaya başlar. Hayatının sonuna 25 gün kalmıştır.
Bu çalışkan kahramanlar 25 gün boyunca konmadık çiçek bırakmazlar. En iyi çiçek en kötüsünden 100 kat daha fazla arı çeker. Bir tarlacı arı günde ortalama 7.000 çiçek ziyaret eder. Ömrü boyunca 175.000 çiçek dolaşır. 40.000 tarlacı arısı olan bir kovan milyonlarca çiçekten toplanan balla doldurulur.
Arılar, yüksek şeker içeren ve kokuya yönelirler. Farklı ballarda ağızda oluşan tat ve aromalar arıların dolaştığı çiçeklere bağlıdır. Akasya ağacından toplanan nektar, meyvemsi tada sahip hafif bir bala dönüşür. Üçgüllerden toplanan nektar da yine doyumsuz bir tadı olan bahar balına dönüşür. Çiçekteki koku ve aromayı balda hissetmek mümkündür ama nektarın tadıyla balın tadını tam örtüştürmek zordur.
Arıların çiçek ziyaretleri son derece karmaşıktır. Renk ayıramayan arı dakikada 14 çiçek ziyareti gerçekleştirir. Bal arısı nektarı hortumuyla emerek alır. Dili 7-9 milimetre kadardır. Derin çiçeklerden nektar alamaz. Onlar da daha uzun dilli bambus arılarına kalır. Diliyle emdiği nektarı bal midesine indiren arı, bal midesi doluncaya kadar bazen 300, bazen 1000 çiçek ziyaret eder. Yine çiçek ziyareti yapan arılar, polenleri de arka bacaklarındaki polen keselerine doldurur. Nektar enerjice, polen proteince zengindir.
Tarlacı arı yüklü bir şekilde kovana döner ve nektarı sindirim enzimleri güçlü kovan içi genç arılara verir. Tarlacı arıdan nektarı alan arı, nektarı bal midesine indirmeden başka bir arıya verir. Tekrar geri alır. Bu esnada nektar doğal şekerlere ayrıştırılır. Ardından petek gözlerine bırakılır. Nektar suca zengindir. Bu nedenle suyun uçurulması işlemi başlar. Kanat hareketleriyle su içeriği %18’in altına düşürülür.
Arılar, balın suyunu uçurduktan sonra gözlerin dolmasıyla birlikte, petek gözlerinin üzerini ince balmumu ile kapatırlar.
Bir tarlacı arı 25 günlük ömrü boyunca bir çay kaşığı balın 1/12’si kadar bal yapar. Diğer bir deyişle 12 tarlacı arı ortalama 1 çay kaşığı bal yapar.
Arının ömrünü verdiği balın kıymetine paha biçilmez. Arılar balın dışında yaptıkları diğer ürünlerle de insana hep hizmet ederler. Yılmadan yorulmadan.