Korona salgını bütün dünyanın düzenini bozmaya devam ediyor.
Korona salgını bütün dünyanın düzenini bozmaya devam ediyor. Hemen bütün sektörler tedbir almaya çalışıyor ama nafile. Salgın yüzyılın felaketi olma yolunda hızla ilerliyor.
Turizm sektörü tüm dünyada en çok zarar gören sektör durumunda. Eğitim sistemleri duman oldu. Özellikle eğitimin en önemli destek kurumları olan öğrenci yurtları, pansiyonlar, öğrenci evleri en karanlık dönemlerini yaşıyorlar. Kamu desteği olmadan kendilerini sürdürmeleri imkânsız hale geliyor. Yüzbinlerce sektör çalışanı işsiz durumda.
Salgının en çok etkilediği yaş gurubu olarak gençler ve yaşlılar görünüyor. Çalışabilir yaşlı nüfusun iş bulma şansı neredeyse ortadan kalktı. Gençlerin ise üçte biri zaten işsizdi, işsiz sayısı salgınla birlikte daha da arttı.
16 ila 24 yaşları arasındaki gençler salgından en çok etkilenenler yaş gurubunu oluşturuyor. İşsizlik riskleri daha da büyüyor. Çalışanlarında işsiz kalma korkuları her geçen gün artıyor.
Gençlerin geleceğe dair planları salgın döneminde daha karmaşık hale gelmeye başladı. Eğitim hayatı içinde olanların çoğunda eğitim alma ve daha güçlü işlerde çalışabilme umutları neredeyse dip yaptı. Derslere, eğitime olan ilgi ve konsantrasyonları azalmaya devam ediyor.
Gençler, salgına karşı alınan tedbirlerden daha fazla etkileniyorlar. İş fırsatları, mesleğe dayalı eğitim etkinlikleri azalıyor hatta ortadan kalkıyor.
Gençlerde gözlenen en önemli sorunların başında hayal kırıklığı geliyor. Gelecekleriyle ilgili hayal kırıklığı morallerini bozuyor ve geleceğe dair karamsar duygularını güçlendiriyor.
Gençlerde belirsizlik duyguları sinirlerini de bozuyor. Araştırmalar gösteriyor ki, salgın sürecine dair gençlerde tedbir alma, yeni planlar yapma gibi fikirler gelişmiyor. Çoğunluğu hayal kırıklığı psikolojisi içindeyken, çok azı salgının geçmesinden sonra hayallerine dönebileceğini düşünüyor veya geleceğe dair planlar yapabileceğini umut ediyor.
Belirsiz bir ortamda, istihdam için azalan fırsatlar veya mesleki eğitime erişimin durması, üniversite kapısındaki gençlerin legal olmayan yollara kanalize olma ihtimalleri de yükseliyor. Amaçlarından sapma, belirsizlik ve endişe en önemli sorunlardan biri olarak görünüyor. Bu meyanda gençlere başta ailelerin sahip çıkması, psikolojik olarak desteklenmesi gerekiyor. İş ve eğitim fırsatlarına ulaşmak zorlaştıkça, zihinsel sağlık sorunları yaşama riski altında olan gençlerde yalnızlık duygusunu ortadan kaldıracak eylemlere, moral desteğine ihtiyaç duyuluyor. Bu belirsiz zamanlarda yaşayan gençlere destek ve rehberlik hizmeti vermek hayati önem taşıyor. Psikologlar, bu salgın döneminde gençlere yapılacak en önemli iyiliğin, eğitim ve iş hayatı başta olmak üzere yola çıkan gençlere şefkat göstermek daha özenli davranmak olduğunu belirtiyorlar.
Salgın nedeniyle alınan uzaktan eğitim kararları, gençlerin hayata hazırlanması alanında destek hizmetleri veren bütün sektörlerin planlarını alt üst etti. Çoğu telafi edilebilir belki. Ancak gençlerin gelecek umutlarını alt üst etmesine izin vermemek gerekiyor.