Güzlük ekimler için tarlalarda trafik yoğunlaştı.

Güzlük ekimler için tarlalarda trafik yoğunlaştı. Bu sene yağmurlar da iyi yağdı sayılır. Birçok yörede tarla hazırlığı için toprağın tavı yerinde görünüyor. Bazıları ekmeye başladı bile.
Yazlıkların bulunduğu tarlalarda de ürün hasatları bitmek üzere. Bu sene mevsim erken gittiği için mahsuller daha erken hasada geldi. Bugün yarın onların da yerleri ekime hazır hale gelecek.
Güzlük ürünlerden çiftçiler tarafından bilinen ama bir türlü ekimi yaygınlaşmayan kanola, aslında ülkemizin yağ açığının kapanmasında önemli rol oynayacak türlerden biri. Eski adıyla kolza, kuzey Avrupa ve kuzey Amerika’da yaygın bir şekilde yetiştiriliyor. Son zamanlarda Trakya bölgesinde de ekiminde artış var. Fiyatı da fena değil. Eken kazanıyor.
Kanola sulama imkânı olmayan kıraç bölgelerimizde dekara 400 kg verimiyle kazançlı bir ürün olarak görünüyor.
Üretim masraflarının ayçiçeğine göre daha düşük olması, fiyatının ve desteklemesinin nispeten yüksek olması cazibesini artırıyor. Zaten yağ açığı olan bir ülkede pazar sorunu olması imkânsız görünüyor.
Kanolada yüksek verim için erken ekim yapmak gerekiyor. Geç ekimlerde kışın gelişme gösteremiyor ve baharda kök gelişimi devam ettiği için verim önemli derecede düşüyor. Kış gelmeden 6 yapraklı hale gelmesinde yarar var.
En uygun ekim zamanı ekim ayı ortalarından kasım ayı başına kadar olan devredir. Tohumu küçük olduğundan tohum yatağını biraz daha özenli hazırlamak gerekmektedir.
Ekimde dönüme 400 gram tohumluk yeterli olmaktadır.
Toprak özellikleri yönünden pek seçici olmayan kanola, killi topraklar dışında hemen bütün topraklarda yetişebilmektedir. Organik maddece zengin topraklarda verimi yükselmektedir. Kükürt uygulamalarına çok iyi cevap vermektedir.
İyi bir ekim nöbeti bitkisidir. Sürekli hububat yetiştirilen alanlarda toprağı dinlendirmekte, buğday ve arpa ile münavebeli olarak yetiştirilmektedir.
Hububata göre gübre isteği de düşüktür. Taban gübresi olarak yarım torba 15-15-15 gübresi, üst gübre olarak da amonyun sülfattan dekara 20 kg vermek yeterli olmaktadır.
Erken ekimlerde yabancı ot rekabeti çok iyidir. Özellikle sürekli hububat tarımı yapılan alanlarda gelişen yabani yulaf ve kara çim gibi dar yapraklılarla mücadelede kanola kullanılmaktadır.
Türkiye’nin yağ açığı sürekli artıyor. Bu meyanda kanolaya ağırlık vermekte yarar var. Hem fabrikaların sezona erken başlaması hem de açığın kapanmasında kanola ender bitkilerden bir tanesidir.
Kanola aynı zamanda az masrafla tatminkâr gelir getiren ürünlerden sayılıyor. Tohum, gübre, mazot ve ilaç masrafları hububattan çok daha düşüktür.
Kanola yetiştirilen alanlarda arıcılar da çok fayda sağlamaktadır. Çok fazla polen vermekte, arıların çoğalmasında önemli rol oynamaktadır.
Kanolanın önemli özelliklerinden biri de arpa ve buğdaya göre daha erken hasada gelmesi ve sulanan alanlardan ikinci ürün için uzun zaman bırakmasıdır.