Fransa ile ipleri gerdik.
Fransa ile ipleri gerdik. Ey Macron deyip, en son Fransız mallarını boykot etmeye karar verdik. İşe yarar mı bilinmez ama daha önce de birkaç kere boykot çağrısı yapılmıştı.
2011 yılında Fransız Meclisi malum soykırım kararını onaylamıştı. Üstelik soykırım yok diyene de ceza veren bir yasaydı. Daha sonra 2018 yılında da boykot etme davetleri olmuştu ama netice itibariyle en çok tohumu Fransa’dan almıştık ve 200 milyon dolara yakın da ödeme yapmıştık.
Şimdi yine Fransa’ya sert bir tutum içine giriyoruz. Bir sürü protesto yapacağız. Mallarını almayacağız. Ticareti gözden geçireceğiz. Neler var neler. Kim yapacak? Duyarlı vatandaşlarımız.
Mesela süt sektörlerinden biri var. Ermeni tasarısı onaylandığında 2011 yılında bir bakanımız, Türk insanı hangi sütü içeceğini bilir diyerek bir yerleri işaret ediverdi. Oysa süt bizim sütümüzdü. Trakya çiftçisinin alın teriyle ürettiği süt idi. Sütü Türk milleti içmezse bu firma ne yapacaktı? Alabilecek başka bir sektör var mı? Çok zor. Neyse bir bakan bu süt firmasını protesto edelim derken, bir sene sonra Tarım Bakanı da Fransa’dan ‘Şövalye Liyakat Nişanı almıştı. Boykotlar işe yarayabilir ama seviyeli boykot yapmak lazım.
Mesela daha önceki boykotlarda olduğu gibi arabalarını almayalım deniyor. Nerde yapılıyor? Bursa’da. Kim çalışıyor? Binlerce Türk işçisi ve mühendisi. Model tamam ama Fransa’nın gördüğü zararın kat kat fazlasını Türk insanı görecek.
Ucu bize dokunmadan protesto edebileceğimiz çok az sayıda mal ve hizmet var. Parfümeri ve insan bakım ürünlerinden öteye neredeyse dişe dokunacak hiçbir ürün yok.
Biz bu senaryoları daha önce de yaşadık. Terörist başı İtalya’da iken İtalyan ürünlerini birkaç ay dişe dokunur şekilde protesto ettik. Sonra unutuldu gitti.
Siyasi kararları ekonomi oyunlarıyla bozmaya çalışmanın memlekete çok fazla yararı olmuyor. Göbekten dışa bağımlı hale gelmiş bir ülke yarattıktan sonra boykot çok etkili olmuyor.
Yabancı sermaye çığırtkanlığı yapanlar, yabancı yatırımların ürünlerini boykot ederken aslında kendi insanına zarar vermiş oluyorlar.
İthalatımız ihracatımızdan fazlaymış. Hepsini kessek ne olur ki? Fransa’ya dokunmaz. Dolayısıyla ekonomik müdahalelerin siyasi kararları etkileme gücü zayıftır.
Tarih derslerinde Osmanlı’yı nasıl okuduklarını bilen var mı? Kapitülasyonları Fransızları yeni nesli ne kadar biliyor acaba? Neyi kime anlatacağımızı biz biliyor muyuz? Hayır.
Kıyamet koparmaya gerek yok. Aklı başında boykot yapılacaksa önce Fransa’dan ithal edilen ürünlere %100 gümrük vergisi koyarsın olur biter. Devlet olarak yaparsın. Gümrük duvarını kalınlaştırırsın. Milleti boykot etmeye davete gerek kalmaz.