Acı biber deyince Urfa akla geliyor.
Acı biber deyince Urfa akla geliyor. Urfa’da lokanta yemekleri bile acılıdır. Dünyanın en acı biberleri de Meksika’da bulunur. Hem biberin anavatanı Orta ve Güney Amerika’dır. Her yıl dünyanın değişik bölgelerinde acı biber ve acı biber yeme yarışmaları yapılır. TV kanallarından birinde de çiftler yarıştırılırken arada bir acı biber yedirilir.
Acı biber, gıda, baharat ve malzeme olarak kullanılmak üzere dünyanın her yerinde yetiştirilmektedir. Acı biberlerin acılığı veya keskinliği, kapsinoid adı verilen bileşiklerin birikmesine bağlıdır. Kapsinoidler, kapsaisinoidlere benzer yapılara sahip olsalar da, bin kat daha az keskindirler.
Bilim adamları, antioksidan, anti-enflamatuar, ağrı giderici, antikanser ve anti-obezite etkileri ile insan sağlığında yararlı ürünler içinde ön sıralarda acı biberi sayarlar. Hem acı biberde C vitamini oldukça yüksektir ve limonun dört beş katıdır. Bununla birlikte, kapsinoidlerin daha düşük keskinliği, takviye edici gıda ve fonksiyonel gıda üretiminde kullanımını öne çıkarır.
Acı biberin olgunlaşması esnasında bibere acılık kazandıran kapsaikinoid ve kapsinoid içeriği değişmektedir. Bunu araştırmak için yapılan bir çalışmada Meksika kökenli Chiltepin ve Tampiqueño 74 ile Hindistan kökenli süper acı Bhut Jolokia çeşitlerini kullanmışlardır.
Araştırmacılar, meyve gelişiminin çeşitli aşamalarında bu üç tür biber çeşidinin meyvelerini toplamışlar ve analiz etmişlerdir. Her üç biberde de kapsinoidlerin çiçek açtıktan 20 gün sonra birikmeye başladığını, 40. günde zirveye ulaştığını ve çiçeklenmeden 60 gün sonrasına kadar azaldığını bulmuşlardır. Buna karşılık, kapsaikinoid birikimi, süper acı But Jolokia çeşidinde çiçeklenmeden 10 gün sonra başlamış ve 60. Güne kadar birikim devam etmiştir. Meksika biberlerinde ise kapsaisinoid birikimi, kapsinoidlerle birlikte daha yüksek seviyelere çıkmıştır.
Biberde acılık keskinliği kuraklık ve düşük sıcaklık gibi stres faktörleri altında daha da artmaktadır.
Acı biber yemenin kapsaisin sayesinde anti-enflamatuar, antioksidan, antikanser ve kan şekerini düzenleyici etkiye sahip olduğunu bütün uzmanlar bildirmektedir.
Acı biberin bu nedenlere kardiyovasküler hastalık mortalitesine olan etkilerini analiz etmek için çalışan araştırmacılar, küresel sağlık veri tabanlarından 4.729 çalışmayı taramışlardır.
ABD, İtalya, Çin ve İran'da 570.000'den fazla kişinin sağlık ve diyet kayıtları acı biber tüketenlerin sonuçları, acı biberi nadiren veya hiç yemeyenlerle karşılaştırılmıştır.
Acı biberi nadiren ya da hiç yemeyen bireylere göre acı biber tüketenlerin kardivasküler ölüm oranlarında %26, kanser ölüm oranlarında %23, herhangi bir şekilde ölüm oranlarında %25 azalma tespit etmişlerdir.
Acı biber tüketenlerde tespit edilen bu olumlu sonuçlar bireylere bağlı olabilir görünüyor. Bu nedenle, daha fazla acı biber yemenin yaşamı uzatabileceğini, özellikle kardiyovasküler faktörler veya kanser kaynaklı ölümleri azaltabileceğini kesin olarak söylemek doğru olmayabilir. Bunun için daha fazla araştırma, daha güçlü kanıtlar elde etmek gerekiyor.
İncelenen dört ülkedeki kayıtlar, acı biber tüketmenin olumlu etkiler gösterdiğini kısmi olarak açıklıyor. Bununla birlikte, tüketim miktarı konusunda açık bilgiler bulunmuyor. Tüketilen acı biber türü hakkındaki bilgiler de eksik görünüyor. Yine hangi sıklıkla biber tüketildiğine dair açıklayıcı bilgilere ihtiyaç duyuluyor.
Her halükarda hemen bütün hastalıklardan kaynaklı ölümlerde, acı biber tüketenlerin oranlarında belirgin bir azalış gözlenmesi bilim adamlarının dikkatini çekmeye devam ediyor.