Teknolojik gelişmelere bağlı olarak paketleme ve ambalajlama hizmetleri de sürekli değişiyor.

Teknolojik gelişmelere bağlı olarak paketleme ve ambalajlama hizmetleri de sürekli değişiyor. Eskiden iadeli şişelerde içilen gazozlar, artık farklı ambalaj malzemeleriyle tüketiciye ulaştırılıyor. Depozito bile alınmıyor. Trafik ışıkları ve otobüs durakları içecek şişelerinden geçilmiyor.
Uzmanlar şişelerin ne kadar çevreci olduğu konusunda tüketicilerden farklı düşünüyorlar. İnsanlar, plastik atıkların vahşi yaşamda neden olduğu zararların giderek daha fazla farkına varıyor. Buna rağmen tek kullanımlık plastik ambalaj malzemelerini daha fazla tercih ediyorlar.
Cam şişelerin içindeki gazlı içeceği daha sağlıklı tuttuğunu hemen herkes bilir. Ancak plastikler gibi çevreci bir şişe değildir. Cam üretmek için daha fazla kaynak ve enerji tüketilir. Cam hammaddesi olarak kullanılan silika kumu ve dolomit gibi maddeler ciddi çevre kirliliğine neden olmaktadır.
Bir litrelik bir cam şişe 800 gram civarında karbondioksit ortaya çıkmaktadır. Aynı hacimde bir plastik şişe yapımında ortaya çıkan karbondioksit miktarı ise 40 gram kadardır.
Geri dönüşüm cam şişe üretiminde ve kullanımında da çevreye ciddi baskı yapılmaktadır. Silikat kumu ve dolamit çıkarılmamakla birlikte, camın eritilerek yeniden şişe yapımı için çok fazla enerjiye ihtiyaç duyulmaktadır. Bu da fosil yakıt kullanımının artması demektir.
Plastik şişe kullanımı cam şişelere göre çevreye daha az baskı yapmaktadır. Plastik şişeler, içecekleri saklamak için ideal özelliklere sahiptir. Cama göre daha dayanıklı ve hafiftir. Plastik şişe üretimi atmosfere daha az karbondioksit salınımına neden olmaktadır. Küresel ısınmadaki etkisi daha düşüktür.
Geri dönüşüm plastik şişelerin doğaya baskısı, küresel ısınmaya katkısı daha düşüktür. Üretiminde daha az enerji kullanılmaktadır. Birçok ülkede geri dönüşüm plastik kullanımı desteklenmektedir.
Cam ve plastiğe göre daha çevreci olan gazlı içecek ambalajı alüminyum kutulardır. Küresel ısınmaya cam ve plastiğe göre daha az katkıda bulunmaktadırlar. Ancak alüminyumun kendi çevresel etkileri vardır. Alüminyumun elde edilmesi esnasında ortaya çıkan ağır metaller ciddi çevresel sorunlara neden olmaktadır.
En çevreci şişeler geri dönüştürülmüş alüminyum kutulardır. Madencilik sorunları da bulunmadığından, tekrar kullanımı için daha az enerji tüketildiğinden çevreye baskısı en düşük gazlı içecek ambalajı olarak kabul edilmektedir. Hâlihazırda teneke kutuların geri dönüşümü konusunda bilinç çok gelişmemiştir. Kamu destekleriyle geri dönüşümün özendirilmesi gerekiyor.
Her halükarda şişelerin kullanıldıktan sonra atılmaması, toplanması gerekiyor. Özellikle daha çevreci olan teneke kutu kullanımını, özellikle geri dönüşüm teneke kutularda sunulan gazlı içeceklerin fiyatlarının düşürülmesinde yarar görünüyor.
Plastik malzemelerin doğada çözünmesi yüzyıllar alıyor. Ancak içindeki içeceği uzun süre sağlıklı tutamıyor. Camın doğada çözünmesi bin yılı buluyor. İçecekleri daha sağlıklı tutuyor. Ancak üretimi çok fazla enerji gerektiriyor ve küresel ısınmayı destekliyor. Bilinenlerin aksine alüminyum kutular, hem ucuz ve çevreci, hem de içindeki içeceği daha sağlıklı tutabiliyor.
Hangisi kullanılırsa kullanılsın, depozitonun geri gelmesi ve tek bir şişenin bile çöpe gitmesinin önüne geçilmesi gerekiyor.