Annelerin en büyük şikayetidir gençlerden. Yemekte bile telefonlarından ayrılamazlar.
Annelerin en büyük şikayetidir gençlerden. Yemekte bile telefonlarından ayrılamazlar. Dizi izleyenler bile olur. Oyun oynayanlar da vardır. Elbette arkadaşlarıyla görüşenler. Artık yemekte ders de izliyorlar. Uzaktan eğitim her yanımızı sardı.
Beslenme uzmanları yaptıkları bir çalışmada, yemek saatlerinde teknolojinin dikkati dağıtmada etkili olduğunu ve yemek esnasında akıllı telefonu elinde olanların daha az yemek yediğini bildiriyorlar.
119 genç denekle yürüttükleri çalışmada basit bir bilgisayar oyunu oynarken 15 dakika boyunca yemek yediklerinde, aynı yemeği dikkatleri dağılmadan yediklerinden çok daha az yedikleri ortaya çıkmış.
Illinois Üniversitesi'nde gıda bilimi ve insan beslenmesi alanında yüksek lisans tezi olarak yürütülen araştırmada, yemek yeme eylemi iki boyutta ele alınmış. Aynı genç denekler bir gün yemek yerken basit bir bilgisayar oyunu oynatılmış, başka bir gün de bilgisayar oynamadan yemek yedirilmiş.
Hızlı Görsel Bilgi İşleme adı verilen oyun, kullanıcıların görsel olarak sürekli dikkatini çekmekte ve belleğini test etmektedir. Bilişim uzmanları bu oyunu aynı zamanda Alzheimer hastalığı, dikkat eksikliği ve dikkat bozukluğu gibi problemler için değerlendirmede yaygın olarak kullanılıyorlar.
Oldukça basit ama yeterince dikkat dağıtıcı, bir sayıyı kaçırmadığınızdan ve zihinsel olarak takip ettiğinizden emin olmak için gerçekten izlemek gereken oyuna odaklanan gençler yemeğe daha az zaman ayırıyor ve daha az yemek tüketiyor. Fazla yemek yemeden doyuyorlar.
Yemek yemeden önce 10 saat boyunca aç tutulan gençlerin önüne 10 çeşit yemek konuyor ve istedikleri kadar tüketmeleri isteniyor. Elbette yemek yeme süresi olarak 15 dakika veriliyor.
Yemekten yarım saat sonra gençlere hangi yemekten ne kadar yedikleri de sorulan çalışmada çok ilginç sonuçlara ulaşılmış.
Bilgisayar oyunu tarafından dikkatleri dağıtılan gençler daha az yemek yerken, bir gün sonra aynı şartlarda çok daha fazla yemek tüketmişler.
Oyun oynarken yemek yiyen gençler, ertesi gün önlerine aynı yemekler konduğu halde yemekleri hatırlayamamışlar. Çoğu ilk defa yediklerini ifade etmiş.
Beslenme uzmanları gençlerin sevmedikleri yemeği tüketirken de bilinçsiz bir şekilde yemek tüketildiğini bildiriyor. Ne yediklerini önemsemiyorlar.
Yemek yerken, televizyon izlemek, gelen maillere cevap vermek, facebook, whatsaap, twitter gibi sosyal medya araçlarında arkadaşların eylemlerini izlemek de dikkat dağınıklığına neden oluyor.
Gençlerin ellerinde telefonlarla arkadaşlarıyla kafe ve çay bahçelerinde zaman geçirdikleri dikkate alınırsa, beyinsel olarak sanal aleme daha fazla zaman ayırdıkları söylenebilir. Birlikte gerçekleştirilen eylemlerin farkına varmayabilirler. Buradan hareketle, belli yaştaki gençlerin ders izleme ve yemek yeme başta olmak üzere telefon kısıtlamasına gidilmesinde yarar görünüyor. Oysa daha çocukluktan çizgi filmle yemek yedirme işleri başlıyor. Çocuk gelişiminde de yemek yeme eylemini dikkat dağıtma araçlarıyla gerçekleştirmek sağlıklı görünmüyor.