İnsanoğlu ömrünün üçte birini uyuyarak geçiriyor.
İnsanoğlu ömrünün üçte birini uyuyarak geçiriyor. Uykunun insan sağlığı için önemini hemen bütün uzamanlar sıklıkla belirtiyor. Düzenli uyuma ve vücudu dinlendirme kalp sağlığını da olumlu etkiliyor.
Yapılan yeni bir araştırmaya göre, en sağlıklı uyku düzenine sahip yetişkinler, sağlıksız uyku düzenine sahip yetişkinlere kıyasla diğer risk faktörlerine bakılmaksızın kalp yetmezliği riskini %42 oranında daha düşük yaşıyor. Sağlıklı uyku düzenleri genellikle sabahları yükseliyor. Günde 7-8 saat uyuyan yetişkinler, birçok insanda sıklıkla görülen uykusuzluk, horlama veya gündüz aşırı uyku hali göstermiyor.
Kalp yetmezliği yaklaşık olarak 26 milyondan fazla insanı etkiliyor ve ortaya çıkan kanıtlar uyku sorunlarının kalp yetmezliğini artırmada önemli rol oynayabileceğini gösteriyor.
Sağlıklı uyku düzenleri ile kalp yetmezliği arasındaki ilişkinin incelendiği gözlemsel araştırma, işe alım sırasında 2006 ile 2010 yılları arasında yaşları 37 ila 73 arasında olan 408.802 İngiliz vatandaşının Biobank verilerinin incelenmesinden oluşuyor. Kalp yetmezliği görülme olasılığı 1 Nisan 2019'a kadar da toplanmak suretiyle araştırma süresince 5.221 kalp yetmezliği vakası kaydedilmiş.
Araştırmacılar, uyku kalitesini ve genel uyku düzenini analiz ettikleri çalışmada, aynı zamanda, uyku kalitesi ölçüleri arasında uyku süresi, uykusuzluk, horlama, gündüzleri farkına varmadan uykuya dalma halleri gözden geçirilmiş.
Araştırma bulguları, kalp yetmezliğini önlemeye yardımcı olmak için genel uyku düzenini iyileştirmenin önemini vurguluyor.
Uyku süresinin kısa veya 7 saatten az, 7-8 saat uyuyan ve uzun süreli 9 saatten fazla uyuyan şeklinde üç guruba ayrıldığı çalışmada, deneklerin diyabet, hipertansiyon, ilaç kullanımı, genetik özellikleri de incelenmiş.
Kalp yetmezliği riski; erken kalkanlarda %8, günde 7-8 saat uyuyanlarda %12, sıklıkla uykusuzluk çekmeyenlerde %17, gündüz uyku hali olmadığını bildirenlerde ise %34 daha düşük bulunmuştur.
Elbette araştırmanın en önemli sonucu da, uykusuzluk çekenlerde kalp yetmezliği riski %42 gibi çok yüksek oranlarda bulunuyor.
Günümüzde uyku saatlerini alt üst edecek çok fazla unsur bulunuyor. Bundan 70 sene öncesinde bazı evlerde radyo bulunuyordu. İnsanları gece yarılarına kadar eğlendirecek veya oyalayacak çok fazla meşguliyet unsuru bulunmuyordu.
Televizyonun tek kanallı olduğu dönemlerde bile gece 12’de kapanıyordu. İnsanlar genellikle erken uyuyor ve uykusunu alıyor, vücudunu dinlendiriyordu. Ardından özel radyo ve televizyonlar çıktıktan sonra 7/24 yayın yapmaya ve insanları daha fazla meşgul etmeye başladılar.
Günümüzde sosyal paylaşım siteleri, insanları uykusuz bırakmak için elinden geleni yapıyor. Sürekli yenilenen, sürekli yeni oyun ve eğlence unsuru eklenen alanlar, insanların uykularını toz duman ediyor. Hal böyle olunca insanların uyku düzeni de bozuluyor.
Uyku düzeninin bozulması aslında iş dünyasında da verimliliği düşüren en önemli faktör durumunda. Artık insanlar kahvaltı yapmadan işe gidiyor. Ayaküstü atıştırmalarla sağlıksız beslenme de buna eklenince, kalp yetmezliği riski daha da büyüyor. Bu şartlarda, günlük yaşam ritmini disipline etmek de son derece zor görünüyor.