Yeniçağ Gazetesinden Hamide Hangül, güzel bir araştırma hazırlamış.

Yeniçağ Gazetesinden Hamide Hangül, güzel bir araştırma hazırlamış. Uzun süreden beri bu köşede paylaştığımız tarım ürünleri ithalatlarını raporlamış.
Türkiye, 126 ülkeden 133 bakliyat, meyve ve sebze ithal ediyor. Tarımsal ürün ithalatına 2020 yılının ilk 9 aylık bölümünde ödenen döviz 11 milyar 740 milyon dolar.
Enflasyonu düşürmek için gerçekleştirilen torpilli tarım ürünleri ithalatı Türk çiftçisine zarar vermeye devam ediyor.
Bu yılın ilk 9 ayında et balıktan süt ürünlerine, kuru yemişten meşrubata, şekerden çeşitli sebzelere kadar gıda ve tarım ürünlerine milyarlarca dolar döviz ödeyen Türkiye, ithalat kalemlerine yenilerini eklemeye devam ediyor. Resmi Gazetede yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı'na göre, AB ülkeleri, Güney Kore, Bosna Hersek, Malezya, Singapur, Venezuela ve D8 ülkelerinden ithal edilecek ayçiçeği tohumu yağında gümrük vergisi yüzde 36'dan yüzde 3'e düşürüldü. Kararın dipnotlarında yapılan düzenlemeye göre, 30 Haziran 2021 tarihine kadar yapılan söz konusu ithalatta yüzde 3 gümrük vergisi ile birlikte 100 kilogram başına Kosova'dan bu kapsamda yapılacak ithalat hariç olmak üzere 6 avro toplu konut fonu uygulanacak. Söz konusu ithalata, 1 Temmuz 2021 tarihinden itibaren aynı gümrük vergisine ek olarak, 100 kilogram başına 28 Euro toplu konut fonu uygulanması hüküm altına alınıyor.
İthalata dayalı politikalar çiftçiyi adeta toprağa küstürdü. En fazla döviz 2.3 milyar dolarla hububata ödendi. Sadece buğday ve arpa ekilişi 30 milyon dekar azaldı. İthalatta ikinci sırayı 1.2 milyar dolarla yemeklik katı ve sıvı yağlar aldı. TÜİK raporlarına göre, bu yıl ocak-eylül döneminde canlı hayvan ithalatına 257.1 milyon dolar, etler ve sakatatlara 52.3 milyon dolar, süt ürünleri ve yumurtalara 94.4 milyon dolar, kahve, çay, Paraguay çayı, baharatlara 247.9 milyon dolar, sebze ve meyvelere 118.9 milyon dolar, un, nişasta ve benzeri ürünlere 160.1 milyon dolar, değirmencilik ürünlerine 100,8 milyon dolar, meşrubat, sirke gibi ürünlere 310.2 milyon dolar ödenmiş görünüyor.
Bu yıl Ağustos ayında Venezuela'dan 500 ton taze peynir, 500 ton eritme peynir, bin ton pirinç, 400 ton yer fıstığı, 5 bin ton ayçiçeği, 2 bin ton hint yağı tohumu, 2 bin ton susam, 1500 ton çikolata ve kakao içeren diğer gıda ithalatı gerçekleştirildi.
Kırmızı mercimekte %19.3 olan gümrük vergisi Kasımda %9'a düşürülürken, çerezlik olmayan ayçiçeğinde 30 Haziran 2021'e kadar sıfırlandı. Makarnalık buğday, kızıl buğday, beyaz arpa, matlık arpa ve mısır ithalatında %45'e kadar olan gümrük vergileri yıl sonuna kadar sıfırlandı.
Taze yeşil sarımsak ve kuru sarımsakta %49.5 olan gümrük vergisi ağustos ayında %5'e, kabuklu ve kabuksuz cevizde %15'den %4'e indirildi.
Yine kararnamelerle canlı hayvan ithalatı da uzatılmış oldu.
Olmayan, yetişmeyen ürünlerin ithalatına teşvik bile uygulanabilir enflasyonu düşürmek için. Ama çiftçinin yetiştirdiği ürünlere gümrük muafiyeti getirilmesi çiftçiye ihanetten başka bir şey değildir. Zaten karşılığını da bulmuş görünüyor. Mutlak gıda ürünü ithalatçısı olan bir ülke yaratılmış oldu.