Gelişmişliğin en önemli göstergesidir eğitim.

Gelişmişliğin en önemli göstergesidir eğitim. Eğitim de ileri toplumlar, çağdaş toplumlardır. Eğitimi iyi olup da geri kalmış devlet yoktur. Türkiye ne yazık ki yaz boz tahtasına döndürülen eğitim sistemleri nedeniyle geri gitmeye devam ediyor. Eğitimin geriye gittiğini seçme sınavları ayan beyan ortaya koyuyor. Sorumlular ise başarıdan bahsediyor. Kendilerine göre eğitimi çökertmek başarı sayılıyor sanki.
ÖSYM, bu sene yapılan YKS sınavına ait değerlendirme raporunu yayımladı. 2020-YKS’de öğrencilerin özellikle sayısal derslerdeki düşük başarı oranı dikkat çekti. Matematik ve fen bilimleri derslerinde yüzbinlerce aday hiçbir soruya doğru cevap veremedi.
Temel matematikte adayların %77'sinin doğru cevap sayısının 10 ve altında kalması başarının düşüklüğünü gözler önüne serdi. Temel matematik testinde 40 sorunun tamamını 2 bin 196 aday doğru cevaplarken, yaklaşık 400 bin aday hiçbir soruya doğru cevap veremedi.
Fen bilimleri testinde 20 sorunun tamamını 1.315 aday doğru cevaplarken 553 bin 129 aday hiçbir soruya doğru cevap veremedi.
Sosyal bilimler testinin alt testlerinde yer alan soruların doğru cevaplanma yüzdelerinin ortalamasında din kültürü ve ahlak bilgisi dersi öne çıktı. %70.4 doğru cevaplanma yüzdesiyle ilk sırada din kültürü ve ahlak bilgisi dersi yer alırken, %13.2’lik oranla ilave felsefe soruları en az doğru cevap verilen ders oldu. Felsefe sorularını cevaplamak için elbette okuduğunu anlamak, bunun için de çok okumak gerekiyordu.
Edebiyat-sosyal bilimler-1 testinde katılım yüzde 82’den yüzde 75’e, sosyal bilimler-2 testinde yüzde 73’ten yüzde 64’e, fen bilimleri testinde yüzde 70’ten yüzde 67’ye geriledi. Matematik testinde ise katılım oranı değişikliği yaşanmadı ve başvuran her 100 adaydan 90’nı matematik sorularını cevaplamaya çalıştı. Bu oranlara bakıldığında adayların en yüksek katılımı matematik testinde gösterdikleri gözlendi.
Memlekette matematik, fizik, kimya gibi dersler sevilmiyor. Matematikte eğitmenlerin de yetersizlikleri dikkati çekiyor. KPSS sınavlarında, alan testlerinde öğretmen adayları arzu edilen ortalamaları yakalayamıyorlar.
Aslında eğitimde kalite sorununun çözülmesi gerekiyor. Önce eğitmeni iyi yetiştirmek gerekiyor. Bunun için çok fazla sayıda bölüm açmak, fakülte açmak çare olmuyor. Öğrenci başına düşen eğitmen sayısını artırmak gerekiyor. Eğitim imkânları bir şekilde geliştirilebilir.
Eğitimde kaliteyi düşüren en önemli faktörlerden birisi de sürekli değiştirilen eğitim sistemleridir. Sanki başkası yapmış gibi, aynı bakanın iki defa sistem değiştirdiğini gördü memleket.
Matematik testinde yaklaşık 400 bin, fen bilgisi testinde 550 binden fazla adayın sıfır çekmesi, bu memleketi yönetenlerin, özellikle Milli Eğitim Bakanlığının karnesidir. Karne binlerce kez sınıfta kaldıklarını gösteriyor.