Hayatın gerçek mucizelerinden biri olan mütevazı yumurta, belki de gezegendeki çok yönlü gıda maddelerinden biridir.

Hayatın gerçek mucizelerinden biri olan mütevazı yumurta, belki de gezegendeki çok yönlü gıda maddelerinden biridir. 24 ila 26 saatte oluşur ve tavuklar yılda 250 yumurta bırakabilir. Kümeste bu rakam 300 yumurtaya kadar çıkar.
Yumurtanın kullanım alanları saymakla bitmez. Smoothie'lere çiğ olarak eklenebilir, kızartılabilir, kaynatılabilir, çırpılabilir veya buharda pişirilebilir. Kahvaltı, öğle yemeği, çay ve akşam yemeğinde yenebilir.
Neredeyse her yerden satın alınabilir. Raf ömrü uzundur. Hem ucuzdur.
İnsanoğlu kendini bildiğinden bu yana yumurta tüketiyor. Eski Romalılar tavus yumurtası yemişlerdir. Çinlilerin güvercin yumurtalarına düşkün olduğu söylenir.
Yumurta dendiğinde genellikle tavuk yumurtası akla gelir ama bıldırcın, ördek, kaz ve hindi yumurtası tüketimi de az değildir. Devekuşu kuşu yumurtası 2 kiloya kadar çıkarken, havyardaki yumurtalar çok küçüktür.
Yumurta, gezegendeki en besleyici gıdalardan biridir. En ucuz, yüksek kaliteli protein kaynağıdır. Yumurtalardaki protein, kan basıncını düşürmeye, kemik sağlığını optimize etmeye ve kas kütlesini artırmaya yardımcı olur.
Yumurta çok zengin selenyum kaynağıdır. Tiroid fonksiyonu, bağışıklık sistemi ve zihin sağlığı için önemli bir antioksidandır. D vitamini, B6, B12, çinko ve demir içeriği yüksektir.
Yumurta tarihte hep sembol olmuş, varsıllığa, doğurganlığa işaret etmiştir. Roma atasözü hayatın bir yumurtadan geldiğini ifade eder.
Yumurta tavuğu üretim genellikle horozsuz kümeslerde yapılmaktadır. Ancak normal şartlarda tavuk üretimi döllenmiş yumurta ile çok kolay ve hızlıdır. Tavuğu katlanarak çoğaltmak mümkündür.
Dünya yumurta tüketimi son zamanlarda rekor üstüne rekor kırıyor. Korona salgını nedeniyle yumurtaya olan talep sayesinde günlük 13 milyarın üzerinde seyrediyor.
Korona salgını bütün dünyada insanların gelirlerini düşürdü ve en ucuz protein kaynağı olan yumurta tüketimi önemli derecede arttı. Elbette yumurta tüketiminin artışında, evde geçen zamanların ve haliyle börek, pasta ve benzeri ürünlerin daha fazla yapılması da rol oynuyor.
Kafes tavukçuluğu, gelişmiş ülkelerde yasaklanmaya çalışılıyor. Küçücük kafeslerde 4-5 tavuğun üst üste beslenmesi hayvan haklarına aykırı görülüyor. Bu nedenle bir çok ülkede tavuklar için gezinde ve eşinme alanları oluşturuluyor.
Yumurta bazı ev işlerinde de yaygın olarak kullanılıyor. Çok iyi yapıştırıcı olduğu gibi deri temizlemede de hatırı sayılır iş görüyor.
Yumurta kabukları kompost yapımında, pis su borularının temizlenmesinde, yine bahçelerde böceklerle mücadelede kullanılıyor. Yumurta kabuğu zarı ise herhangi bir kesik veya sıyrık üzerini örtmede çok fayda sağlıyor.
Tüm dünyada insanlar evlerine kapandıkça yumurta tüketimi artarak devam edecek gibi görünüyor. Yanlış bilinen kolesterol sorunu da ortadan kalkınca, tam besin olarak sofralara daha fazla geliyor. Üretim maliyetleri artmış olsa da, yumurtaya talep arttığı için tavukçuluk sektörü en ekonomik üretim sektörü olarak öne çıkıyor.