Bayramiç Beyazı nihayet Avrupa Birliği tescili de aldı.

Bayramiç Beyazı nihayet Avrupa Birliği tescili de aldı. Bayramiç Ziraat Odası başta olmak üzere, ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü ve bütün emeği geçenleri tebrik etmek gerekiyor. İhtimal yok ama herhangi bir itiraz olmazsa üç ay sonra artık Bayramiç Beyazı da AB Markası oldu. Artık Aydın İnciri ve Malatya Kayısısı gibi birkaç üründen biridir.
Bayramiç Beyazı Dünya’da ve Türkiye’de sadece Bayramiç ilçesinde yetişen, ender meyve türlerinden birisidir. Şeftali ve nektarinin anavatanı Çin olarak gösterilmesine rağmen, Bayramiç Beyazının, başka bir yörede bulunmaması, yöreye ayrı özellik kazandırmaktadır. Bayramiç Ziraat Odasının yoğun çalışmaları ve Başkan İsmail PEHLİVAN’ın büyük özverileriyle Bayramiç Beyazı, pazarlama imkânlarının da artması sonucu, kısa sürede tanınan ve talep edilen bir ürün haline gelmiştir.
Morfolojik özellikleri bakımından şeftali ve diğer nektarinlere çok benzemesine karşın, Bayramiç Beyazı meyve özellikleri bakımından büyük farklılıklar sergilemektedir.
Şeftali ve nektarine göre daha bodur ağaçlara sahip olan Bayramiç Beyazı, daha sık dikime izin vermekte, birim alandan tatminkâr ürün elde edilebilmektedir. Aynı zamanda, şeftali ve nektarinden farklı olarak çekirdekten yetiştirilmekte, ana bitkinin meyve özelliklerine yakın meyve vermektedir. Bu özellik, sert çekirdeklilerin hiç birinde yoktur. Dolayısıyla Bayramiç Beyazının üretimi ve çoğaltımı, bahçe tesisi son derece kolaydır. Her ne kadar çekirdekten yetiştirme kolaylığına sahip ise de, aynı çeşitten bile olsa aşı yapıldığında daha kaliteli meyve almak mümkündür.
Bayramiç Beyazı diğer meyve türlerinden farklı olarak çok erken meyveye yatmaktadır. Çekirdekten ektikten sonra bile, üçüncü yılda emeği koruyacak meyve verimi elde edilmektedir. Kendi çiçek tozuyla tozlaştığı için, hemen her türlü hava şartlarında meyve tutabilmektedir. Kurağa dayanıklı bir meyve türü olması da, az suyla yüksek verim elde etmede önemli bir avantaj sağlamaktadır.
Bayramiç yöresine lokalize olmuş Bayramiç Beyazı, kendine has kokusu ve aroması ile hemen bütün etli meyvelerden ayrılmaktadır. Kuru madde içeriği yönünden en sert şeftali çeşitleri ile aynı gurupta yer almaktadır. Bu özelliğiyle uzun süre depolanabilmekte ve uzun mesafelere taşınabilmektedir.
Normal eriklerden daha büyük meyvelere sahip olan Bayramiç Beyazının meyveleri ortalama 50 gram gelmektedir. Ağaç başına 50 kilograma kadar meyve alınabilmektedir. Meyve kabuğu sarı-yeşil tonlara sahip olup, meyve eti rengi beyaz ile açık sarı arasında değişmektedir. Hem şeftali hem de erik tadı alınabilmektedir.
Bayramiç’te her geçen gün Bayramiç Beyazı üretimi artmaktadır. Farklı aroması ve tadıyla Bayramiç üreticisinin yüzünü güldürmektedir.
Süreç epey uzun sürdü. Sabır gerekiyordu. En zoru emsali olmayan bir ürünü kabul ettirmekti. Fidanına kadar tescil alındı. Neredeyse 10 sene oldu. Sonuçta Bayramiç ve Bayramiç çiftçisi kazandı. Bayramiç Ziraat Odası güzel çalışıyor. Darısı Kazdağlarına ait ne varsa onların başına. Kara Meşe Balı, Kazdağı Köknarı, Tahin Helvası, belki daha fazlası. Önemli olan yörenin değerlerini kıymetlendirmek, çiftçinin yüzünü güldürmek. Tebrikler Bayramiç Ziraat Odası.