Çörek otu çok fazla kullanılan bitkilerden biri olmamakla birlikte, yararları saymakla bitmiyor.
Çörek otu çok fazla kullanılan bitkilerden biri olmamakla birlikte, yararları saymakla bitmiyor. Özellikle belli bir yaştan sonra çörek otu tüketimi sağlıklı yaşam için adeta ilaç özelliği taşıyor. Artan salgın vakaları gelecekte çörek otu tüketimini de artıracak gibi görünüyor.
Çörek otu düğün çiçeğigiller familyasından tek yıllık bir bitkidir. Tohumlarında %18 yağ bulunmaktadır. Yağı doymamış yağ asitleri yönünden çok zengindir.
Çörek otu nohut gibi kısa sürede yetişiyor. Fakat ekimi, bakımı ve hasadı elle yapıldığı için, ekimi ve üretimi çok yaygın değildir. Oysa çok fakir topraklarda dahi tatminkâr ürün veriyor.
Çörek otunun sağlıkla ilgili yararları saymakla bitmiyor. Çok önemli özelliklerini yine de saymakta yarar var.
İnsan vücudu yaratılışı gereği, doymamış yağ asitlerini üretememektedir. Bir gram çörekotu yağı bir insanın bir günlük doymamış yağ asidi ihtiyacını karşılamaktadır.
Çörek otunda bulunan nigellon ve alfa-pinen gibi eterik yağlar, solunum yollarında meydana gelen krampları önlemektedir. Diğer bir deyişle nefes darlığını ortadan kaldırmaktadır.
Tohumlarında bulunan B1, B2 ve B6 vitaminleri, vücutta birçok enzimin üretiminde önemli rol oynamaktadır. Folasidi vitamini ise, kalp ve tansiyon problemlerinin oluşma riskini en aza indirgemektedir. Aynı zamanda hücre yenilenmesini, bir yerde vücudun savunma sistemini desteklemektedir.
Çörek otu tohumlarında bulunan beta karotin, A, E ve C vitamini, selenyum gibi antioksidan maddeler, savunma sistemiyle birlikte, vücuttan zehirli bileşiklerin atılmasını sağlamaktadır.
Çörek otu ürünleri (yağ ve ezilmişinin balla karışımı) hamilelik döneminde oluşan şikâyetleri en aza indirmektedir. Yan etkisi de bulunmamaktadır.
Hazımsızlık ve mide şişkinliklerinde çörek otunun yararlı etkileri eskiden beri bilinmektedir. Damarları güçlendirerek kan dolaşımını arttırdığı için hemoroide iyi geldiği de söylenmektedir.
Doymamış yağ asitlerince zengin olduğundan yüksek kolesterol gibi metabolik sorunlarda önemli derecede etkilidir.
Cildi berraklaştırmakta ve saçları parlatmaktadır. Çörek otu savunma sistemini güçlendirdiğinden, kanser gelişimini engellemektedir. Tansiyon ve ateş düşürücü etkisiyle doğal antibiyotik özelliği taşımaktadır.
Çörek otunu kullanmak çok zor değildir. Kurutulan tohumlar baharat şeklinde, suda kaynatılarak ya da yağı çıkarılarak tüketilir. Güzel kokusunu hemen herkes bilmektedir. Çörek otunun tohumlarından elde edilen yağı saç dökülmesini engellemede ve kafa derisinde oluşan kepeğe karşı oldukça etkilidir. Sirke ile kaynatılıp gargara yapıldığında diş ağrılarına iyi gelmektedir. Suyu ile sivilcelere pansuman yapıldığında sivilceler üzerinde etkili olduğu görülmüştür.
Kemoterapi ve radyoterapi tedavisi gören hastaların çörek otu kullanması, tedavinin etkilerini güçlendirmektedir. Antioksidan özellikleri nedeniyle kemoterapinin olumsuz etkilerini azaltmaktadır.
Tekdüze beslenmenin yaygınlaştığı günümüzde insanoğlu, daha fazla sağlık sorunları yaşamaktadır. Oysa binlerce yıldır insanoğlunun kullandığı bitkiler, mutlaka yararı olduğu için günümüze kadar gelmiştir. Sentetik destekler yerine doğal olanları tercih etmek daha doğru aslında. Bir eksikleri var. Hapları yok sadece.