Malum yılbaşı yaklaşıyor. Satıcılar reklam kuşaklarını doldurdu.
Malum yılbaşı yaklaşıyor. Satıcılar reklam kuşaklarını doldurdu. Adamlar uçan kuştan süt sağıyorlar. Yılbaşı gelenekleri birçok kültürde farklı zamanlarda ve farklı şekillerde kutlanıyor.
Türklerde Güneşin Doğuşu anlamına gelen ve ilk Türklerde Atalar Kültü döneminden bugüne kadar Orta Asya’da Güneş Kültü adına kutlanan bir bayram Nardugan’dır.
Güneş'in Doğuşu anlamına gelen Ön Türklerdeki atalar kültü döneminden günümüze kadar Orta Asya coğrafyasında Güneş Tanrı adına kutlanan bir bayramdır.
Kökenini Nardugan’dan alan Satürnalya Bayramı 17 Aralıkta başlamakta ve 6 Ocakta son bulmaktadır. Jül Sezar'ın takvim reformu sonrasında Satürnalya 6 Ocak yerine 23 Aralıkta son bulmuştur.
6 Ocak tarihi Antik Yunan'da 17 Aralık'ta başlayan Dionysos yılbaşı şenliklerinin son günüdür. Antik Yunan'da inanışa göre, Dionysos 6 Ocakta dostlarını korumak için bir oğlak, koç veya bir sığıra dönüşüp kendisini feda etmiş, düşmanları tarafından öldürülüp eti çiğnenmiş ve kanı içilmiştir. Romalılar Hristiyanlığı kabul ettikten sonra Hz. İsa'nın doğumunu 6 Ocak'ta kutlamışlardır.
Nardugan, aslında her yıl 22 Aralıktan sonra gelen ilk dolunayda kutlanmaktadır. Bunun nedeni ise Türklerin eski inanışına göre tıpkı Mısır mitolojisinde olduğu gibi gece ve gündüz sürekli savaşırlar. 21 Aralık günü en uzun gecedir ve ardından güneş daha çok görünmeye, günler uzamaya başlar. Bu yüzden Türkler tarafından Ay Yılı esasına dayalı olarak 22 Aralık gününü takiben ilk dolunayın çıktığı gün, yeni yılın ilk günü kabul edilir.
Yelda Farsçada en uzun gece anlamına gelmektedir. Azerbaycan Türkleri Çilla Gecesi olarak anarlar. İran'da yaklaşık 2000 yıldan fazla zamandır 20 Aralık'ı 21 Aralık'a bağlayan gece kutlanan ve günlerin kısalmasının son bulduğunun habercisi olan kutlamaların adıdır.
Kökenini güneş tanrısı Mithra’nın doğumundan alan bu bayram, batıdaki yılbaşı kutlamalarına da öncülük etmiştir.
Yelda gecesinde İran’da özellikle karpuz ve nar yenir ve aile büyükleri çevresinde toplanıp sohbet edilir. Gelenek halen devam etmektedir.
İnka Medeniyetinde yılbaşı İnti Raymi adıyla kutlanmıştır. Halen Ant Dağlarında kutlanmaktadır. En uzun gece olan 21 Hazirandan sonra günlerin uzamaya başlamadığı gün kutlanmaktadır. İnti Güneş anlamına gelmektedir.
Güney yarıkürede İnkalardan daha eskiye dayanan medeniyet olmadığından yılbaşlarına ait kutlamalar yeni takvime göre gerçekleştirilmektedir. Eski medeniyetlerde yılbaşlarının en güçlüsü ve bilineni Nardugan Bayramıdır. Birçok yılbaşı etkinliğine de örneklik yapmıştır.
Yılın en uzun gecesi kuzey yarıkürede hemen bütün toplumlarda kayda geçmiş, ertesi günü şenliklere, sevince sahne olmuştur. İnsanoğlu gittiği yerlere de geleneklerini taşımıştır.
Yeni bir yılı, değişen mevsimi tarihte bütün milletler kutlamıştır. Herhangi bir dine ait gün veya gelenek değildir. Özünde güneş ve günlerin uzamaya başlaması vardır.