Depremlerle, sellerle, salgınlarla 2020 yılı hemen herkesi uzandırdı. Uğursuz bir yıl olarak tarihe geçecek.
Depremlerle, sellerle, salgınlarla 2020 yılı hemen herkesi uzandırdı. Uğursuz bir yıl olarak tarihe geçecek.
Korona aslında 2019 yılında başladı ama dünya tehlikenin 2020 yılında farkına vardı. Medyumlar 2020 yılının felaketlere gebe olduğunu birkaç defa söylemişlerdi. Daha bitmedi ama bu saatten sonra da başka bir felakete sahne olmaz inşallah.
Aslında 2020 yılı son 150 yılın en sıcak yılıydı. Dünyayı kuruttu. Hele bulunduğumuz coğrafya sıcaklıktan kavruldu. Yaşlılar ve astım hastası olanlar dışarı çıkmasın güneşte kalmasın diye sürekli uyarı yapıldı.
İnsanların karbondioksit ve diğer sera gazları emisyonları Dünya'nın tüm uzun vadeli ısınmasından sorumlu olsa da, herhangi bir yıldaki sıcaklıklar, tipik olarak El Nino ve La Nina olaylarıyla ilişkilendirilen dünya iklimindeki kısa vadeli değişikliklerden daha güçlü bir şekilde etkilenmektedir. El Nino ve La Nina güney yarıküredeki büyük iklim salınımları olarak tanımlanır ve Pasifik okyanusundan köken alır. El Nino kasırgalarını sıklıkla duyuyoruz. Sıcaklık makası büyüdükçe daha sert esiyor.
2020 yılının ilk 6 ayında etkisiz El Nino koşulları muhtemelen, sıcaklıklar üzerinde çok az etkiye sahipti. Pasifik okyanusunda çok fazla sıcaklık dalgalanmaları ortaya çıkmadı. Tahmin modellerine göre yılın bitişine kadar uzun yılların, asırların sıcaklık rekorunu 2020 kırıyor.
2020'nin ilk yarısında, 2019 yılının sonunda Avustralya kıtasında rekor bir sıcaklık dalgası ortaya çıktı ve milyonlarca hektar orman alanları yok oldu.
Aynı dönemde Sibirya üzerinde dikkate değer ölçüde kalıcı yüksek sıcaklıklar kaydedildi. Benzer şekilde Avrupa kıtasında da rekor sıcaklıklar ölçüldü.
Kuzey Sibirya’da, sanayi öncesi döneme göre 7 derece daha sıcak bir iklim hüküm sürdü. Bölgenin yaşadığı uzun süreli ısınma olmasaydı, bu aşırı sıcaklık seviyesi göreceli olarak ortaya çıktı. Yoksa Sibirya gibi soğuk bir bölgenin ani ısınması ve soğuması beklenemez.
Arktik deniz buzu, 2020'nin başlarında normaldi, 1979-2010 yılları arasında hüküm süren iklim özelliklerine sahipti. Ancak 2020 Temmuzunda sıcaklıklar uzun yılların 10 derece üzerine çıkıverdi ve buzullar tarihinin en hızlı erimesine sahne oldu.
Antarktika deniz buzu, 2020'nin ilk yedi ayında uzun yıllar ortalamalarına yakın iklim özelliklerine sahne oldu. Ancak ardından yükselen sıcaklıklar, birçok yerde toprağı gösterdi.
Buzulların erimesi dünyanın bazı bölgelerinde dinozorları da ortaya çıkardı. Arkeologlar dünya ekosisteminin geçmişi hakkında daha somut bilgilere ulaştı.
2020’nin iyileri neredeyse yok gibi. Sıcaklık rekorunun kırıldığı yaz mevsiminde bile insanlar salgın nedeniyle denize gidemedi. Dünyanın üzerine karabasan gibi çöktü. Sıcaklık kuraklıkla birlikte daha çok zarar verdi. Yeraltı sularını bitirdi.
2021 yılının 2020’nin arazlarını silmesi getireceği yağışlara bağlı. Su varsa havanın balansı düzeliyor. Yoksa sıcaklık daha da artacak gibi görünüyor.