Malum yılbaşı geliyor.
Malum yılbaşı geliyor. Karantina tedbirleri kapsamında kutlanacak olan yılbaşında hindi piyasası canlanmış gibi görünüyor. Marketlerde tavuk dolaplarının içinde filelerde her ebatta hindi dolu. Alıcısını bekliyor.
Dünya genelinde yılbaşında en çok tüketilen yiyecekler içinde hindi kavrulmuş patates ve havuçtan sonra üçüncü sırada yer alıyor.
Besleme değeri yönünden hindi ilginç özelliklere sahip bulunuyor. Göğüs, bacak ve kanatları oldukça farklı besleme değerlerine sahip.
Yabani hindiler kısa mesafelerde uçabilme yeteneğindedirler. Çok iyi koşarlar ve iyi yüzerler. Evcil hindiler ise, genellikle uçamazlar, bu nedenle kas yapıları ve görünümleri yabanilerinden oldukça farklıdır.
Besin değerini ortaya çıkaran proteinler, kasın kasılmasını sağlayan proteinler, ete rengini veren miyoglobinler ve hepsini bir arada tutan kolajenler olmak üzere üç farklı protein türünden oluşur. Miyoglobinler, kasın yaptığı işe ve beslenme durumuna göre koyu veya açık renkte olabilir.
Koyu renkli etlerde yüksek düzeyde miyoglobin bulunur. Kas ne kadar çok kullanılırsa, o kadar çok miyoglobine ihtiyaç duyar ve sonuçta daha koyu renk alır. Hindiler sürekli olarak arazide dolaşır, gezdirilirse bacak kasları koyu renk alır.
Göğüs ve kanatlar ise çok fazla hareket etmediği için beyaz et sınıfına girer. Bu durum, göğüs ve kanatların pek kullanılmaması ve oksijen depolamaması, bu kaslarda fazla kana ihtiyaç duyulmamasından ileri gelir.
Hindi eti tavuk etine göre daha yağsızdır. Hindi göğsü, 100 gramlık porsiyon başına yaklaşık 200 kaloriye enerjiye sahiptir ve bunun 80 kalorisi yağdan gelir ve 24 g protein içerir. Kanat porsiyon daha yüksek kaloriye sahiptir ve enerjinin önemli bir kısmı yağdan gelir. Aynı zamanda daha az protein içerir. Bacaklar kanat ve göğüs arasında değerlere sahiptir.
Koyu renkli etin içinde tipik olarak daha fazla yağ bulunur ve bu yağ hareket etmede, yürüme ve gezme eylemlerinde enerji kaynağı olarak kullanılır. Yağ aynı zamanda etin lezzetini arttırır. Netice itibariyle bakımı ve beslenmesi iyi bir hindinin en lezzetli ve besleyici kısmı bacaklarıdır. Bacakların koyu renkli olması, hindinin gezinmiş olması lezzeti arttırır. Aksi halde kafeste yetiştirilen hindiler gezinmediği için bacak kaslarında fazla yağ depolamazlar ve eti daha çabuk kurur. Aynı zamanda sert olur.
Hindiyi hazırlarken bu özelliklerini bilmekte fayda var. Gezinmeyen hindinin hazırlanması ve pişirilmesi esnasında yağ takviyesi yapmak gerekir.
Gezen hayvanların bacak kaslarında daha fazla yağ bulunduğu gibi, aynı zamanda hareket eden organlar daha fazla demir içerir. Çünkü hareket eden organlara daha fazla kan gelir ve kanda oksijen demir ile taşınır. Kanda demir açığı olan insanlar çabuk yorulur. Çünkü oksijen taşınması yavaşlar ve hareket için enerji üretimi azalır.
Görüldüğü gibi koyu renk hem yağ, hem de demir açısından öne çıkıyor. Elbette bozuk olmamasına dikkat etmek gerekiyor.