1983 yılı yılbaşından 3-4 gün önce...
1983 yılı yılbaşından 3-4 gün önce Gökçeada Sağlık Merkezi İdari ve Mali İşler Sorumlusu olarak Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü İdari ve Mali İşler Sorumlusu Sadettin Bey tarafından arandım. (Adı geçen o gün ve devam eden zamanlarda büyük bir şans idi.)
01-01-1983 tarihinden itibaren büyük bir statü değişikliğine geçildiği, özlük haklarının artık mahallinde olmayıp müdürlüğünce yapılacağı Dünya Sağlık Teşkilatının işbirliği ile çocuk ana rahmine düştüğünden itibaren bütün her türlü takibi doğumdan sonra çocuğun bütün aşılamalarının takibi ile yapılması hususunun devlet sorumluluğuna geçtiği herhangi bir aksaklık neticesi sorumluluklardan hesap sorulacağı daha önce 12-13 çeşit aşının Refik Saydam Merkez Hıfzıssıhha Enstitüsü tarafından hazırlanmakta iken bu aşılarının Rusya tarafından yapılmasına ve artı dört derecedeki soğuk zincirin teslim alınmasından en küçük köylerde dahi aşı kaplarında muhafazası ile devam etmesi bölgelerde aşı depolama istasyonları kurulması muhafazası hakkında bütün birimlere sorumluluk verileceği vs. vs. gibi not aldırdı.
O yıllar her ne kadar çaresizlik yılları ise de Devletin 5 yıllık kalkınma planları zamanında ilgililerce uygulanmaya geçiliyordu. En büyük şans illerde ve ilçelerde elektrik santralleri tarafından karşılanırken elektrikli aletlerin çoğalması ile yetersiz kaldığı ve arızalar meydana geldiği ama 1983 yılı itibariyle Türkiye adeta enterkontinaltel sisteme grip aşılarını muhafazasında büyük bir şans olup, bugün yepyeni bir nesil yetişmiştir.
Yorum: 2012 yılından itibaren ÇASEMDER Türk Sanat Müziği Korosunda Ama Baki Şenol’a sordum. Civler köyündenim dedi. Çocukluğumda menenjit salgını bizim köyde bizler üç çocuk imişiz. O ikisi ölmüş benim gözlerime vurmuş sağ kurtulmuşum. Allah’ıma şükürler olsun demişti. Ben bu hususu koromuza sonradan iştirak eden Hikmet Selen’e anlattım. O da dediki ben Biga’nın Bursa yolu üzerindeki 14.km mesafede Sinekçi köyünden kardeşim 3 yaşında ben 5 yaşında Kuşpalazı salgınında kardeşim öldü komşular geldi. Ayna tutuyorlar. Biga’da doktor yok güç şartlar altında Balıkesir’e gittik. Askeriye doktoru babama niye ihmal ettiniz diye çattı. Velhasıl ben kurtuldum dedi. O yıllar çocukluk çağını aşabilmek dahi zordu. Tevekkeli şairler ölen ölür kalan sağlar bizdendir demişler.
Böyle geçmişte kalan önemli bir konuyu yayınlatma fırsatı bulduğum için memnunum. Okuyan izleyicilere selam olsun…