Hemen çoğu anne ve babalar, çocuklarının okumak istemediğinden şikâyet ederler.

Hemen çoğu anne ve babalar, çocuklarının okumak istemediğinden şikâyet ederler. Çocuklara gerçekten okuma alışkanlığı kazandırmak çok zordur. Hele bu devirde bilişim araçları çocukları okumaktan büsbütün uzaklaştırıyor.
Okuma sevgisi çocuklar için son derece önemlidir. Dersin dışındaki zamanları okumakla değerlendirmek, genel bilgi seviyesinin arttırılmasında, okuduğunu anlamada, hayata bakış açısının geliştirilmesinde, kelime dağarcığının artmasında önem taşımaktadır.
Araştırmalar, çocuklarda okuma zevkinin gelecekteki başarısında etkili olduğunu göstermektedir. Başarıda ailelerin sosyo-ekonomik yapısından daha önemli olduğu bütün uzmanlar tarafından belirtilmektedir.
Dokuz ila on iki yaşları arasındaki bir kitap kulübündeki bir grup çocuğun okuma alışkanlıklarını araştıran uzmanlar, okuma alışkanlığı kazandırmanın yollarını da göstermektedirler.
Anne ve babaların yüksek sesle kitap okuması çocuklarda okuma sevgisini besliyor. Kitaplara bağlanmasına yardımcı oluyor. Özellikle anne ve babalar yüksek sesle kitap okurken, biraz da heyecan uyandıran bir tonla okurlarsa daha da etkili oluyor.
Aslında kitaba erişim artık çok zor değil. Eğer çocuklara ilgilerini çekecek kitaplara ulaşmaları kolaylaştırılır ise, çocukların okuma alışkanlığı kazanmasını destekliyor. Bazı çocuklar çizgi romanları tercih edebilir. Yeter ki okuma eğilimi olsun. Onu da kolaylaştırmakta fayda görünüyor. Çocuklar sevdiği kitapların anne ve babalar tarafından alınmasından memnun oluyorlar. Okuma mesuliyetleri de güçleniyor. Ödünç kitap almak da etkili oluyor. Süresi içinde okuma, bitirme arkadaşlarıyla değerlendirme okuma hevesini arttırıyor.
Evin içinde okumak için rahat bir alan ve elverişli bir ortam oluşturmak okumaya zaman ayırmada etkili oluyor. Gürültüden uzak, sessiz bir ortam ve rahat bir koltuk okuma hevesini destekliyor.
Anne ve babaların kitap alıp çocukları okumaya teşvik etmeleri işe yaramıyor. Hele okumaya zorlamak, okumaktan uzaklaştırıyor.
Benzer şekilde öğretmenlerin de bazı kitaplara yönlendirmeleri çocuklar tarafından hoş karşılanmıyor. Özellikle ödev olarak verilmesi ve özet çıkartılması sorun yaratabiliyor. Burada tercihin çocuğa bırakılması okumaya yönlendirmede etkili oluyor, ancak ardına ödev eklemek sorun yaratabiliyor.
Kitaplar hakkında konuşmak, kitap okuma merakını artırmada etkili bir yöntem. Özellikle çocukların beğenebileceği, okuma sayısı yüksek kitaplardan bahsetmek, ilgisini çekmede yararlı görünüyor.
Kitapların tartışılması da kitap okumayı özendiren eylemlerden sayılıyor. Özellikle çocukların okuma kulüplerine üye yapılması, kulüplerde kitaplar hakkında tartışmalar yapılması, kitabı okuma, algılama hevesini güçlendiriyor.
Kitap tartışmaları aynı zamanda kitap türlerine yönlendirmede de etkili bir yöntem olarak kabul ediliyor. Heyecan veren kitapların okunması, daha başka kitapları da okumayı özendiriyor. Okudukça mutlu olan çocuklar daha çok okuyor. Çocukların önemli bir kısmı, sevdikleri kitapları bir daha okuyorlar.
Memlekette kitap okumaya ayrılan zaman ortalama günde sadece bir dakika görünüyor. Okuma geleneği sekiz on yaşlarında başlıyor. Daha dikkatli olması gerekiyor anne baba ve öğretmenlerin. Erken alışkanlık kazanırsa ömür boyu sürüyor. Yoksa köreliyor.