Çok duyulmayan bir kavram.
Çok duyulmayan bir kavram. Ancak tedbirsizlik ve güvenlik eksiklikleri bu kavramın zaman içerisinde daha çok kullanılacağını gösteriyor. 2020 yılı iş kazalarında meydana gelen can kayıplarında rekor kırdı. Zaten dünyanın üzerine karabulut gibi çökmüştü.
İş sağlığı ve güvenliği, kanun, yönetmelik ve tebliğler ile çalışanların korunmasını sağlamaya yönelik inceleme ve uygulamalar bütünüdür. Bir süre önce bu alanda kanunlar çıkarıldı, önemli adımlar atıldı. Ancak atılan adımlar işe yaramıyor.
İş Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG)’nin yayınladığı 2020 yılı İş Cinayetleri Raporuna bir yıl içerisinde 2427 işçi hayatını kaybetti. Kamu kaynaklarının tuttuğu istatistiklerin sağlıklı olmadığı için bu çalışmayı yapan meclis, toplam vefatın önemli bir kısmının korona nedeniyle gerçekleştiğini de belirtiyor.
Korona nedenli ölümlerin iş cinayetlerini %30 artırdığı vurgulanan raporda, işçi ölümlerine dair istatistiklerin %66’sı basın organlarından, geri kalanı ise işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri, sendikalar ve yerel basından derlenmiş.
İşçi vefatları geçen yıl neredeyse Ocak ayından başlayarak, aralık ayına kadar sürekli artış gösteriyor. Salgın tedbirleri nedeniyle işyerlerinin önemli bir kısmı kapanırken, yüzbinlerce insan işsiz kalırken, işçi vefatlarının sürekli artması, korona salgınının da etkili olduğunu gösteriyor. Karantinada kalması gerekirken çalışmak zorunda olan ve hayatını kaybeden yedi yüz işçi olması da bunu gösteriyor.
Geçen sene hayatının kaybeden işçilerin çoğunluğunu maaşlı. Bunun yanında kendi işinde çalışanların sayısı da az değil.
Tarım ve ormancılık iş kolunda hayatını kaybedenler oldukça fazla. Geçen sene 224 çiftçi işinde, gücünde veya işine giderken hayatını kaybetti. Meslek dalları içerisinde yol işçilerinde de vefat sayısı oldukça yüksek görünüyor.
En fazla can kaybı korona nedeniyle meydana gelmiş görünüyor. İş cinayetlerinde ikinci önemli faktörü trafik ve servis kazaları oluşturuyor. Düşme, göçük altında kalma, kalp krizi geçirme, beyin kanaması gibi sebeplerle çok sayıda işçi hayatını kaybetti geçen sene. İntihar eden işçi de az değil.
İş kazalarının temelinde kuralsızlıklar dizini yatıyor. Hemen bütün iş yerleri iş güvenliği konusunda tedbir almak zorundalar. Çalışanların da güvenlik tedbirlerine uymaları gerekiyor.
İş güvenliği ve işçi sağlığıyla ilgili tedbirler işyeri sahiplerine maliyetli geliyor. Bazı sektörlerde artık sorun kalmadı. Ancak bazı sektörlerde hala devam eden sorunlar var.
Öteden beri kurallara uymakla milletin sorunu var. İnşaatlarda ustalara baretle çalışmak zor geliyor. File ve benzeri tedbirler alınmış olsa da cambazlık yapan sıvacıları görmek mümkün.
Kural ve disiplinle ilgili vurdumduymazlık her yerde kendini gösteriyor. Kanunlar caydırıcı ama bir yol bulunuyor.
İşsizlik her geçen gün artıyor. İş kazalarında hayatını kaybeden mülteci sayısı da az değil. Hala birçok sektörde kaçak işçi, çocuk işçi çalıştığını ne yazık ki iş kazaları ortaya çıkarıyor.