Türkiye genelinde yöresel ve geleneksel değerlerin ortaya çıkarılması ve ticarileştirilmesi çalışmaları yoğun bir şekilde devam ediyor.
Türkiye genelinde yöresel ve geleneksel değerlerin ortaya çıkarılması ve ticarileştirilmesi çalışmaları yoğun bir şekilde devam ediyor. Kervana 11 ürün daha katıldı.
Gaziantep'ten menengiç kahvesi ve nohut dürümü, Karamanlı rezenesi, Kütahya'nın paşa helvası, Adana'dan taş kadayıfı ve karakuş tatlısı, Afyonkarahisar'dan Sultandağı kirazı ve Sultandağı gılli kirazı, Bayburt'tan süt böreği ve ekşi lahana, Edirne'den Deva-i Misk helvası yeni coğrafi işaret tescili alan ürünler oldu. Böylece Türkiye genelinde coğrafi işaretli ürün sayısı da 650'ye yaklaştı. Medeniyetler cenneti Anadolu’nun daha binlerce özel ürünü bulunuyor.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin tescilini aldığı Antep menengiç kahvesi, dağlarda yabani olarak yetişen menengiç meyvelerinin kavrulup öğütülmesiyle elde ediliyor. Süt ile pişirilip içilmesi farklılık oluşturuyor.
Gaziantep'i Geliştirme Vakfı tarafından tescili alınan Antep nohut dürümü, haşlanmış ve baharatlarla zenginleştirilmiş sade ve salçalı nohudun çeşitli garnitürlerle (maydanoz, domates, patlıcan veya patates kızartması) yine coğrafi işaretli tırnaklı pide içine sarılarak hazırlanıyor ve yeniyor.
Burdur’un Karamanlı ilçe Belediyesi tarafından tescili alınan Karamanlı rezenesi, iki metreye kadar boylanan iki yıllık kokulu bir bitkidir. Karamanlı Rezenesi, element ve enerji değerlerinin yanı sıra uçucu yağ oranlarının ve uçucu yağ bileşenlerinin yüksek olması nedeniyle ilaç ve gıda sanayinde tercih ediliyor.
Kütahya Ticaret Borsası tarafından tescili alınan paşa helvası, küçük küpler şeklinde, sert ancak dişe yapışmayan yapıdadır ve üzeri susam ile kaplı bir helvadır.
Adana Ticaret Odası'nın tescilini aldığı Adana taş kadayıfı, 9-10 santimlik daire şeklindeki pişmiş hamurun katlanıp arasına ceviz konularak kızartılmasıyla yapılan şerbetli bir tatlıdır.
Edirne Ticaret Borsası'nın tescilini aldığı Deva-i Misk helvası, 39 çeşit baharat, yumurta akı, şeker ve potasyum bitartarat kullanılarak üretilen bir tatlıdır.
Sultandağı Kaymakamlığı'nın tescilini aldığı Sultandağı kirazı, yetiştiği coğrafyanın iklim ve toprak koşullarından dolayı farklılık gösteren bir kirazdır. Sultandağı gılli kirazı ise, başka yörelerde yetiştirilmeyen, kendine has renk, tat ve iriliğe sahip bir kirazdır. Kuru maddesi çok yüksek, raf ömrü kısa, pasta sanayiinde tercih edilen bir çeşittir.
Adana Ticaret Odası'nın tescilini aldığı Adana karakuş tatlısı, buğday unu (baklavalık-böreklik), yumurta, tuz ve su ile hazırlanarak yoğrulan hamurdan alınan bezelerin açılıp, aralarına ceviz serpilerek, tekniğine uygun olarak sarılıp kesilmesi ve kızartıldıktan sonra şerbet içine daldırılmasıyla üretilmektedir.
Bayburt Belediyesi'nin tescil aldığı Bayburt süt böreği, yufka ile hazırlanarak fırında kızartılan ve üzerine süt şerbeti dökülen tatlı börektir.
Bayburt Belediyesi'nin tescilini aldığı Bayburt ekşi lahana, salamura lahana turşusu, tuzlanmış kurutulmuş kemikli et, bulgur, kuyruk yağı, tereyağı, soğan ve salça kullanılarak ve tencerede pişirilerek hazırlanan, tadı mayhoş bir yemektir.
Çanakkale coğrafi işaret almada yavaşlamış görünüyor. Ezine peynirine tescil aldığında 20 kadar tescilli ürün vardı memlekette. Şimdiye kadar 20 ürünü geçmesi gerekiyordu. Antep ve Urfa’yı biraz örnek almak gerekiyor. Kiraz, şeftali, domates, biber, peynir helvaları, sardalye, zeytinyağı, göce ve daha birçok ürün bu iki ilde olsaydı, bazıları Avrupa Markası bile olurdu. Çok çalışmak gerekiyor çok.