Son zamanlarda o kadar çok çakma bilim insanı türedi ki, bilim insanının da saygınlığını ayağa düşürdüler.
Son zamanlarda o kadar çok çakma bilim insanı türedi ki, bilim insanının da saygınlığını ayağa düşürdüler. Özellikle yandaş yalaka tayfası sokaktaki insanın aklına yatmayan konuları ve kavramları savunmaya çalışıyorlar. Oysa bilim insanı her zaman için objektif, evrensel duruşunu muhafaza eden, herhangi bir nesnel veya kuramsal olgulara dayanmayan kimliğiyle öne çıkar.
Bilim adamı, bilim insanı ya da bilimci kimliğine sahip bireyler, evrene ilişkin olgulara ve değişkenlere yönelik bilimsel veri elde etme yöntemlerini kullanarak sistematik bir şekilde bilgi elde etmeye çalışırlar. Özet bir tanımlamada, bilgi üretimi için bilimsel yöntem kullanan bir birey diye de ifade edilir.
Kişi bilimin bir veya birden fazla alanında uzman olabilir. Bilim insanları; fiziksel, matematiksel ve sosyal alanlar dâhil olmak üzere bilimin tüm alanlarında araştırmalar yaparlar. Onlar olaylar hakkında soru soran ve bu soruları sistematik olarak cevaplama yoluna giden insanlardır.
Bilim insanları doğaları gereği meraklı ve iyi organize insanlardır. Diğer insanların aksine, bilim insanları bir şeyleri gözlemleme yeteneğine ve gözlemlediklerinde bir şeyler görebilme yetisine sahip olurlar. Neticede daha fazla okuyan, daha fazla bilgi depolayan, edinimlerini daha farklı boyutlarda geliştirebilen insanlardır.
Bilim ve teknoloji insan varlığını mühendislik sürecinde niteler. Bir meslek olarak bugün bilim insanı, toplumun en üretken insanlarıdır. Bilim insanlığı, sağlıklı kurgu üretebilme, kurguları test edebilmeyi de kapsamaktadır. Kurgu üretebilmek için, mevcut bilgi ve deneyim birikimi gerekir. Bu bilgi ve edinimler ışığında yeni kurgular, kuramlar üretebilmek için de deney veya test yapmak gerekir. Deney veya testlerden sonra elde edilen bulguları irdelemek, yorumlamak ve bir sonuca ulaşmak bilim insanının en önemli özelliklerinden biridir.
Bilim dünyasında, belirgin bir sınır olmadan teorik bilim insanlarından deneysel bilim insanına bir süreklilik vardır. Örneğin, kişilik, eğitim ve mesleki aktivite açılarından teorik fizik ve uygulamalı matematik arasında çok küçük farklar vardır. Birbirine yakın alanlarda disiplinler arası daha fonksiyonel olabilen bilim insanları, insanlığa daha fazla bilgi kazandırmış ve kazandırmaktadır. Matematiği iyi bilen fizikçi, biyolojiyi iyi bilen kimyacı bilim insanları, geçmişte çok daha fazla bilgi üretmişlerdir.
Bilim dünyasının ürettiği bilgilerle, dünya ekosistemi, mevcut doğal kaynaklar çok daha yoğun ve fonksiyonel kullanılmaktadır. Örneğin bundan 60-70 yıl önce 2 ton ağırlığındaki bir dizel motor 10-15 beygir güç üretebilirken, günümüzde aynı gücü üreten motorlar 4 kg ağırlığına düşürülmüştür. Ancak şu bir gerçek ki, bilgi ticari bir meta haline geldikten sonra, doğal kaynaklar üzerindeki baskı tamiri imkânsız bir sürece girmiştir.
Geçmişte toplumla, toplumun gelenekleriyle çelişen, yasalarla veya geleneklerle sorun yaşayan çok sayıda bilim insanı olmuştur. Bundan sonra da olacaktır. Bilim insanları olaylara farklı gözle bakabilme, insanların düşüncelerini etkileyebilme yeteneğine sahiptirler. Ama bu sıfatı taşıyan herkesi aynı kategoriye sokmamak lazım artık.