Bu sene mevsim çok erken gidiyor.
Bu sene mevsim çok erken gidiyor. Geçen sene de çok erken gitmişti, beş sene önce de erken gitmişti. Mevsimler çok düzensizleşti. Bademlerin bir kısmı çiçek açmaya başladı bile. İki hafta boyunca yine havalar çok ılıman görünüyor. Ardından iki hafta da soğuk geçecek gibi ama yine de belli olmaz. Güney bölgelerde arılar yavruya yatıyor. Bol polen çekiyor.
İklim şaşırınca arılar da şaşırıyor. Bu sene geçmiş yıllarda olduğu gibi çok fazla koloni kaybı yaşanıyor. Kışı geçirenlerle yeni koloniler oluşturulacak mecburen. Arı ticareti de bu sene iyi iş yapacak gibi görünüyor.
Her ilkbahar arıcıların en büyük işidir arı çoğaltmak. Bahara çıkışta sönen koloniler nedeniyle bozulan moraller düzelir. Kimi ana arı siparişi verir, kimi de bölme yaparak arılarını çoğaltma yoluna gider. Bazı arıcılarımız ise kolonileri oğul vermeye zorlar.
Güçlü kovanlardan günlük yumurtalı, kapalı gözlü iki petek alıp arı çoğaltmak en fazla uygulanan yöntemlerdendir. Ancak bu yöntemde bölünen arı nüfusu düşük olduğundan güçlü bir ana arı oluşturmada sıkıntılar yaşanmaktadır. Çünkü arı sütü üretecek arı sayısı yetersiz gelir.
Bölme işleminde daha sağlıklı olan uygulama güçlü kovanın anasıyla iki çerçeve yavrulu petek alıp ayırmak, ana kovanı yerinde bırakmaktır. Bu sistemde, ana kovan güçlü olduğu için daha fazla ve güçlü ana arı yapmaktadır. Beşinci gün kapalı ana yüksüklerini temizlemek, günlük yumurtadan çevrilen yüksükleri bırakma işi unutulmamalıdır. Fazla yüksük varsa diğer kovanlardan da ikişer çerçeve alıp yüksük vermek suretiyle koloni sayısını daha da artırmak mümkündür.
Hemen bütün uzmanlar arı çoğaltmada arıcılara yerel kovanlarından çoğaltımı önermektedirler. Bununla birlikte, değişik bölgelerde ana arı üretimleri yapılmaktadır. Kafkas, karniyol, Bugfast, İtalyan gibi ırklara ait ana arı satışları vardır. İki çerçeve yavrulu petek alıp içine döllenmiş ana vermek çok pratik bir yöntemdir arı çoğaltmak için. Döllenmiş ana hemen yumurtaya başladığı için koloni nüfusu hızla artmaktadır. Ayçiçeğine kadar kat bile verilebilmektedir.
Arının doğasına uygun olan çoğalma yöntemi oğul çıkarmaktır. İlkbaharda kovanlara kat verilmezse güçlü koloniler oğul çıkarır. Önce ana arı, daha sonra üçer dörder gün arayla ikinci, üçüncü, hatta dördüncü ana oğul çıkarır. Mevcut koloni çok zayıflar. Dolayısıyla zayıf dört adet koloni ile o yıl bal üretmek çok zordur. Oğulla çoğaltma yönteminde, seçilmiş olduğu için ana arılar genellikle güçlüdür. Güçlü koloniler oluşturur. Bunun için her sabah oğul takip etmek gerekir. Yoksa oğul kaybı çoğalır.
Her ne şekilde olursa olsun teknoloji üretimi bu sektörde de kendini göstermektedir. Yerel kolonilere ağırlık vermek gerektiği önerilmesine rağmen ana arı ticareti hızla artmaktadır. Hazır ana kullanmak genetik çeşitliliği azaltmaktadır. Eğer ana kullanımı planlanıyorsa, hemen her arıcı Alley metoduyla kendi anasını üretebilir.