Kahve, çay ve benzeri içeceklerin sağlıkla ilgili ilişkileri sürekli tartışılır. Kimi zararlı olduğunu, kimi faydalı olduğunu savunur.

Kahve, çay ve benzeri içeceklerin sağlıkla ilgili ilişkileri sürekli tartışılır. Kimi zararlı olduğunu, kimi faydalı olduğunu savunur.
Koroner kalp yetmezliği ve inme gibi rahatsızlıklar dünyada hızla artan sağlık sorunları arasında yer almaktadır. Yaşamı kolaylaştıran unsurlar arttıkça, insan daha az hareket etmekte ve kalp rahatsızlıkları daha sık görülmektedir.
Sigara bağımlılığı, ileri yaş ve yüksek tansiyon, kalp rahatsızlıkları için en önemli risk faktörleri arasında yer almaktadır.
Amerikan Kalp Derneği'nin desteklediği bir araştırmada 10 yıllık süreç içerisinde yaklaşık 21 bin hasta kayıtları incelenmiş ve çok önemli sonuçlara ulaşılmış.
Araştırmacılar, kafeinli kahve içmenin faydalarını ve zararlarını daha iyi görebilmek için bu 21.000 hastada günde hiç kahve içemeyen, günde 1 fincan, günde 2 fincan ve günde 3 fincan kahve içenleri kategorize ederek kahve ve kalp rahatsızlıkları arasındaki ilişkileri tespit etmişlerdir.
On yıl boyunca takip edilen hastalarda kalp yetmezliği riski, kahve tüketenlerde içmeyenlere göre %5-12 oranında azalma göstermiştir.
Araştırmada günde 1 fincan kahve içenlerle içmeyenler arasında kalp yetmezliği yönünden bir fark bulunmamıştır. Günde 2 fincan kahve içenlerde ise risk %30 azalma göstermiştir. Buna karşın, kafeinsiz kahve içmenin kalp yetmezliği riski üzerinde olumlu veya olumsuz bir etkiye sahip olmadığı görülmüştür.
Yapılan testlerde kafein ve kalp yetmezliği riskinin azalması arasındaki olumlu ilişki şaşırtıcı görünmektedir. Oysa kahve ve kafein genellikle halk arasında kalp için kötü olarak görülmekte, çarpıntı, yüksek tansiyon ve benzeri rahatsızlıklarla ilişkilendirilmektedir. Kahve tüketim ile kalp yetmezliği riskinin azalmasına yönelik bulgular, insanların inanışlarını tersine çevirmektedir. Yine de, beslenme şekli, sigarayı bırakma gibi faktörleri de dikkate almak gerekiyor. Faydalarına rağmen fazla tüketildiğinde, kafeinin de tehlikeli olabileceğini göz ardı etmemekte yarar var. Çocukların da kafeinden uzak durmasında yararlar görünüyor.
Uzmanlar kahvenin sade içilmesini öneriyorlar. Şekerli ve yüksek yağlı süt ürünleriyle birlikte tüketilmesini önermiyorlar.
Sonuçta, meyve ve sebzeler, kepekli tahıllar, az yağlı ve yağsız süt ürünleri kalp yetmezliğinde önemli diyet ürünleri olarak biliniyor. Ayrıca, kafeinin uyarıcı olduğu unutulmamasında ve çok fazla tüketilmesinden kaçınılmasında yarar bulunuyor. Gerginlik ve uykusuzluk ihtimalinin daima hatırda tutulması gerekiyor.
Çalışma basit bir çalışma olmakla birlikte, hasta sayısının fazlalığı, içilen kahve miktarının ve düzeyinin farklılığı dikkate alınırsa, kafeinli kahve tüketimi kalp yetmezliği riskini azalttığı açıkça söylenebilir. İki fincan kahve mi, filtre kahve mi, ekspresso kahve mi, yoksa mırra mı konularına açıklık getirmek de bundan sonra yapılacak araştırmalarla ortaya konabilir. Ne demiş eskiler? Her şeyin azı karar, fazlası zarardır.