Memlekette seksenden fazla siyasi parti faaliyet gösteriyor.

Memlekette seksenden fazla siyasi parti faaliyet gösteriyor. Son zamanlarda yeni partiler de siyaset hayatına merhaba demeye devam ediyor.
Lider odaklı siyasi partiler, kendi içinde alternatif olabilecek veya farklı ses çıkaracak karakterleri ötekileştirince yeni partiler ortaya çıkıveriyor.
Hem merkez sağda, hem de merkez solda yeni partiler kendini göstermeye devam ediyor. Bu durum partilerin lidere endeksli olmasından, kurumsallaşma sürecini tamamlayamamasından ileri geliyor. Bir yerde az gelişmişliğin bir göstergesi olarak da kabul edilebilir.
Ak Parti hükümetlerinde başbakanlık ve bakanlık yapmış Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan birer tane parti kurdular. Çok kolay değil ama siyaset sahnesinde vücut bulmaya çalışıyorlar. Aslında bu iki partinin kuruluşu epey uzun zaman aldı. Uzun süre cesaret edemediler.
Bir yerde yeni partilerin siyaset sahnesinde yer almasında, İYİ Parti’nin kurulduktan yedi ay sonra seçimlere ve ardından meclise girmesi önemli rol oynadı. Mevcut seçim sistemine göre zaten barajın altında kalma hesapları yapanlar, hesaplarını değiştiriverdiler.
İktidar partisi içinden doğmuş iki siyasi partinin, misyonları birbirinden çok uzak görünmüyor. Hedefleri elbette millete ve memlekete hizmet etmek. Mevcut siyasi yapı içerisinde Millet İttifakına yakın duruyorlar. Siyasi gelişmeleri, iktidarı eleştirmeleri, olaylara bakışları Millet İttifakı çizgisine yakın görünüyor.
Gelişim ve Deva Partilerinin siyaset sahnesindeki etkileri neler olabilir henüz belli olmuyor. Ancak iktidar partisinden kopanların kolayca gidebileceği partiler. Daha önce çalışmışlıkları ve tanışmışlıkları bulunuyor. Demokrat Parti ve İYİ Partiye iktidar partisinden geçişleri yavaşlatma ihtimali var. Seçimlerde Cumhur İttifakının yanında yer alma ihtimalleri bulunmuyor şimdilik.
Ana muhalefet partisinde sular durulacak gibi görünmüyor. Kendi içindeki muhalefet, iktidar partisine yapılan muhalefet kadar güçlü yapılıyor. Oysa parti içindeki muhalefetin enerjisini iktidar partisine karşı harcaması daha verimli olur. Ak Parti ne yapsa, CHP’nin içindekiler kadar CHP’yi yıpratamaz. İnce, Sarıgül, Öztürk garip işler yapıyorlar. İki sene önce cumhurbaşkanı adayı yapılan İnce, partisinden istifa etti. Şimdilik üç vekil de peşine takıldı. Adeta kriz çıkararak partilerinden ayrıldılar. Uzun süre yandaş medyanın göz bebeği oldular. Eğer yandaş medya bunlara sahip çıktıysa, yaptıkları işler, eylemler, iktidar partisinin işine yarıyor demektir. Başarılı olurlar mı? Elbette hayır. Başarılı olsalardı, tutumları seçmen tarafından beğenilseydi, mensubu oldukları partinin başına dikilirlerdi.
Yeni partiler, siyasete yeni soluk gibi görünseler de, bilinen çizgilerden geliyorlar. Çok farklı bir misyonları olmayacak elbette. Mutlaka mevcut siyasi misyonlarla ortak paydaları çoğunlukta olacak.
Demokrat Parti, Adalet Partisi, Anavatan Partisi, Doğru Yol Partisi, Demokratik Sol Parti, iktidar olmuş partilerdir. Halen siyasi hayatlarına devam ediyorlar. Lider odaklı oldukları için, seçmen başka partilere gitmiştir. Tekrar gelirler mi? Rüzgara bağlı.