Ülkenin ve şehrin gündeminde başta Corona ve ekonomik kriz var...
Ülkenin ve şehrin gündeminde başta Corona ve ekonomik kriz var, bunu vatandaş birçok ankette sizce ülkenin en büyük sorunu nedir diye sorulduğunda; Corona’yı ve ekonomik krizi listenin zirvesini zorlayan iki başlık olarak belirlemiş vaziyette.
Anketlerde bu iki temel sorundan sonra birçok kişiye göre ülkenin en önemli sorunlarından biri de trafik ve otopark sorunu. Büyük kentlerde artık trafik ve otopark sorunu baş edilemez hâle gelmiş durumda.
Çanakkale ise trafik ve otopark sorunu artık sınırları zorlar seviyeye ulaşmıştır. Uzunca bir süredir, birçok kez yazılarımda bu iki soruna defalarca değindim. Eleştirilerimize, önerilerimize rağmen çözüm konusunda belirgin, göze görünür bir çözüm üretilmiş değil. Hatta basitçe çözülebilecek küçük problemler dahi çözülmeyip kronik olma yolunda hızla ilerlemekte. Çözüm üretilmezse sorun büyük kentlerden beter vaziyete dönüşecektir; zira havaların iyileşmesi ile büyük kentlerden şehrimize yoğun bir insan grupları araçlarıyla birlikte şehre akın etmekte. Hazır Pandemili günlerde sokağa çıkma yasağı varken ve turizm yavaşlamışken bolca gerçekçi ve uzun vadeli çözümler geliştirilmelidir. Fırsat değerlendirilmelidir.
Şehir trafiği genel olarak iki şeritli yollardan meydana gelmiş vaziyette. Ancak ana arterler dışında birçok yol tek şerit halinde kullanılmakta bu da trafiğin yavaşlamasına sıkışmasına neden olmakta. Bu sıkışmanın temel nedeni de yol kenarlarına ister kısa süreli ister uzun süreliğine park edilmiş araçlar neden olmakta. Zira bu araç sahipleri iç kısımlarda veya evlerinin altlarında ya da bahçelerinde otopark yeri bulamadıkları için yol kenarlarına park etmek zorunda kalmaktadır.
Maalesef belediye başta şehir merkezi olmak üzere şehrin her yerinde otopark üretmemekte ve bu bence konuda duyarsız ve problemi yeterli derece de önemsememekte.
Ben olsam şehrin her noktasında bir araçlık dahi olsa küçük bir alanı otopark olarak değerlendiririm. Mevcut alanları en ergonomik en fazla araç park edecek hale getiririm. En kalıcı çözüm olarak da yeni yapılan tüm resmi ve özel bina ve tesislerin altına otopark yapma kuralı bir zorunluluk haline getirilmelidir. Bina projesinde alt otopark olmayan projelere yapım izni verilmemelidir. Yeni daire sahiplerinin araçlarına otopark olarak cadde ve sokakların gösterilmesi anlayışından vaz geçilmelidir.
Şehrin en önemli otopark alanlarından biri olan Cuma pazarındaki otopark alanı verimsiz kullanılmakta. En ergonomik kullanımı konusunda hiçbir adım atılmazken, belediyenin tam karşısında bulunması hasebiyle bir kısım belediye araçlarının otoparkı hale getirilmiş vaziyette. Pazarcı araçlarının keyfi ve rastgele araçlarını park ettiklerinden dolayı Pazar kurulduğu günlerde aracını yarım saatliğine park edecek vatandaş aracına yer bulmak için 15-20 dakika pazar otoparkında yer aramak için eziyet çekmekte. Ama vatandaşın bu sıkıntısı kimin umurunda?
Emniyet müdürlüğünün şehir içerisinde olmasının sıkıntıları gerek güvenlik nedeniyle gerekse resmi araçların gerekse vatandaşın araçları için otopark sıkıntısı sebebiyle yeni binaya taşınması gündem de.
Ancak yeni emniyet müdürlüğü yeri bu sıkıntıları giderebilecek midir? Yeri doğrumu dur? Zira yeni emniyet müdürlüğü yine şehir içi sayılabilecek 116 jandarma karşısına inşa edilmekte. Sanırım güvenlik ile ilgili sorun yoktur. Peki ya otopark ve trafik sorunu ne olacaktır?
Zira bu alanda da fazlasıyla otopark sıkıntısı yaşanmakta. Emniyetin buraya taşınmasıyla bu sıkıntı katlanacaktır. Trafik konusuna gelince yeni binanın yapıldığı yol iki şeritli ve çok yoğun bir yol. Bu yolun ve genişlemesi mümkün değil. Emniyet müdürlüğü bu binaya taşındığında gerek resmi araçlar gerekse emniyet mensuplarının gerekse emniyette işi olan vatandaşların araçları bu yeni bina önüne park ettiğinde yol tek şeride düşüp trafik sıkışmayacak mıdır? Veya cadde üzerine araç parkına izin vermediğinde, caddeye park edemeyenler çevrede oturanlara yetişmeyen otopark alanında yer bulamayınca ortaya çıkan otopark yetersizliği nasıl halledilecektir. Ya da çözüm olarak yeni bina altında otopark yapıldı mı? Otopark sorunu bu şekilde mi çözümlenecektir. Ya da nasıl çözümlenecektir. Binanın yerine karar verilirken acaba otopark ve trafik sorununu düşünüldü mü? Alternatif çözümler üretildi mi?
Bence yeni binanın yeri adliye sarayını çevresinde bulunan, ihtiyaç halinde genişlemeye ve vatandaşa daha rahat hizmet verebileceği arazilere yapmak çok daha uygun olurdu. Bu mevki sohbet ettiğimiz birçok kişi için en ideal yer olarak görülmekte. Oradan başka eski hal arazisi, eski mezarlık karşısındaki alanlar, ya da ceza evinin cadde yönündeki bir kısım alanda en ideal yerler arasında alternatif olarak düşünenler var.
Başta belediye olmak üzere şehrin otoriteleri, giderek büyük bir soruna doğru evrilmekte olan ‘’Trafik ve Otopark’’ için ne zaman kalıcı çözümler için adım atacaktır? Trafiksiz ve otopark sorunu çözülmüş bir Çanakkale’de yaşamak dileğiyle.