Eski diyetler daha basit ve az işlenmişti.
Eski diyetler daha basit ve az işlenmişti. Daha sağlıklı olduğu hemen herkes tarafından kabul edilmektedir. Bununla birlikte teknoloji geliştikçe tüketilen gıdaların daha fazla işlem gördüğü de bilinen bir gerçektir.
Yapılan bir çalışmada, dünya genelinde düşük, orta ve yüksek gelirli ülkelerde farklı insan topluluklarından alınan diyetler incelenmiş, insan sağlığıyla ilgili önemli sonuçlar bulunmuştur. Araştırmacılar, Kanada dahil 21 ülkede 137.130 kişinin 16 yılı aşkın bir sürede, işlenmiş tahıl ve ilave şeker kullanımının her geçen yıl büyük ölçüde arttığını tespit etmişlerdir.
Çalışmada tahıllar işlenmiş tahıllar, tam tahıllar ve beyaz pirinç olmak üzere üç gruba ayrılmıştır. İşlenmiş tahıllar arasında beyaz ekmek, makarna, erişte, kahvaltılık gevrekler, krakerler ve işlenmiş tahıl içeren fırın ürünleri, tatlılar ele alınmıştır. Tam tahıllar, tam buğday unu ile yapılan ürünler çalışmaya dahi edilmiştir.
Araştırmada sağlık ve beslenme şekilleri test edilen insanlardan, günde yediden fazla işlenmiş tahıl tüketenlerin %27 oranında daha fazla erken ölüm, %33 oranında daha fazla kalp krizi riski, %47 oranında daha fazla felç riski taşıdığı tespit edilmiştir. Aynı zamanda tahılların işlenme sayısı arttıkça riskin artabileceğine dair kanaat oluşmuştur.
İlginç bir şekilde tam tahıllar veya beyaz pirinç tüketmenin sağlık açısından önemli bir etkisi bulunmamıştır.
Eskiden su değirmenleri vardı. Taş değirmenler. Ekinler harman edildikten sonra un yapılacak kadar ayrılır, ekmek yapılacak kadarı öğütülürdü. Değirmenden gelen un en fazla onbeş gün içinde tüketilir, yeniden değirmene buğday götürülürdü. Çok fazla çeşidi de yoktu. Bununla birlikte, buğday ve un temelli çok çeşitli yemekler yapılırdı. Günümüzde unlu hazır mamuller eskilerin yerini aldı.
Makarnanın onlarca çeşidi var. Galeta, bisküvi ve pasta çeşitleri her geçen gün daha da artıyor. İnsanlar işlenmiş unlu mamulleri daha fazla tüketiyor. Buna bağlı olarak kalp krizi ve felç gibi vakalar da artıyor.
Hizmet sektörü büyüdükçe elbette işlenmiş tahıl ürünleri daha da artacaktır. İnsanlar endüstri toplumu haline geldikçe işlenmiş gıda ürünleri tüketimi de sürekli artacaktır. Hal böyle olunca sağlık sorunlarının da artması kaçınılmaz görünüyor.
Uzmanlar hemen bütün ürünlerde az işlem görmüşlerinin tercih edilmesini öneriyorlar. Harmandan sofraya işlem sayısı arttıkça sağlığa zararı da artıyor. Birçok ülkede yerel, yöresel gıdalara yöneliş gelişiyor. Yine yavaş yemek akımları da ilgi görüyor. Hızlı yemek sektörleri ürün gamlarında değişim yapmaya başladılar bile.
Dünyanın üçte ikisi buğday ve çeltikle besleniyor. Değişik şekillerde işlenerek tüketime sunuluyor. Uzmanlar işleniş şekilleriyle ilgili olarak yasal yaptırımların olması gerektiğini belirtiyorlar. Yoksa tahıllar işlendikçe daha lezzetli ürünler ortaya çıkıyor.