Koca koca adamlar Mars’ta maden bulacaklarını ve memlekete getirip işleyeceklerini tartışadursunlar, gerçek bilim insanları yaşam tasarımlarıyla ilgili ciddi çalışmalar yapıyorlar.
Koca koca adamlar Mars’ta maden bulacaklarını ve memlekete getirip işleyeceklerini tartışadursunlar, gerçek bilim insanları yaşam tasarımlarıyla ilgili ciddi çalışmalar yapıyorlar.
İnsanoğlunun uzay araştırmaları hızla devam ediyor. Bu dünyanın canına okuyan, gözünü hırs bürümüş sermaye kesimi, uzayda yeni kaynaklar yaratabilmek için kamu kaynaklarını da kullanarak ilginç araştırmalara imza atıyor. Dünyada gıda üretiminde kullanılacak toprak kaynaklarının sınırlı oluşu, yeni tarımsal kaynaklar oluşturabilmek için her yolu deniyor.
Uzayda ne kadar iyi bitki yetiştirebileceğini test eden bir deneyde bilim insanları Mars’taki koşulları taklit eden toprakta on farklı bitki türünü denediler ve önemli sonuçlara ulaştılar. Mars gezegeninin topraklarının muadili olarak kullanılan toprakla sıradan dünya toprağı bu on bitki türüyle kıyaslanmış ve Mars toprağının daha düşük verim verdiği tespit edilmiştir. Ancak verim farkının yüksek olmaması, koşulların iyileştirilmesiyle Mars’ta yaşayacaklar için kendilerine yetecek kadar gıda üretilebileceği ümidini artırmıştır.
Hollanda’da, Wageningen Üniversitesi Araştırma Merkezi’nde yürütülen çalışmalarda sulama koşullarının iyileştirilmesiyle Mars topraklarının önemli verim potansiyeline sahip olduğu tespit edilmiştir. Araştırmacılar denemelerde kullandıkları domates, çavdar, turp, bezelye, pırasa, ıspanak, roka, tere, kinoa ve soğanı Ay toprağına muadil bir toprakta da yetiştirmişler, Mars toprağından aldıkları verimin ancak yarısı kadar verim alabilmişlerdir. Özellikle denemeye alınan ürünlerden ıspanak Ay toprağı muadilinde çok zor yetişmiştir.
Çalışmalarda kullanılan topraklar Hawaii ve Arizona çölünden alınmıştır. Elbette bu çalışmalarda sadece toprak şartları taklit edilmiştir. Diğer koşullar, radyasyon, sıcaklık gibi faktörler dikkate alınmamıştır.
Araştırmalarda bitkiler serada, Dünya atmosferi koşullarında ve stabil nem, ışık ve sıcaklıkta yetiştirilmiştir. Araştırıcılar denemeleri dünya atmosferik koşullarında yürütmelerinin gerekçesi olarak, Ay ve Mars’ta da büyüme odaları tesis edebileceklerini göstermektedirler. Bu gerekçe makul görülebilir. Netice itibariyle, Mars ve Ayda enerji kaynağı olarak güneşten yararlanma imkânları bulunmaktadır.
Her ne kadar Mars toprağında dünyadaki bitki türlerinin yetiştirilebileceği ve tatminkâr ürün alınabileceği tespit edilmiş olsa da, ürün kaliteleri ve lezzetleriyle ilgili bir çalışma yapılmamıştır. Muadil olarak kullanılan topraklarda ağır metal bulunmamaktadır. Ancak gerçek Mars ve Ay topraklarında kurşun ve civa gibi ağır metallerin bulunma olasılığı risk faktörü olarak kabul edilmektedir.
Wageningen Üniversitesi Araştırma Merkezinde, anılan çalışmalara imza atan ekip güçlü destekler bulabilirse, çalışmalarını daha da geliştirmek suretiyle, muadil çalışmaların gerçeklerini uygulamaya koymayı planlamaktadırlar.
Dünyada atmosferik koşullar, sera sistemlerinde kontrol edilebiliyor. Hatta topraksız tarım sistemleri hızla yaygınlaşıyor. Uzayda da atmosferik koşullar neden bitkinin istediği hale getirilmesin ki! Hal böyle olunca toprağa da ihtiyaç olmaz değil mi? Büyümenin ana elemanları ışık, karbon ve su. Gerisi bir avuç mineral.